Društvo

I ove godine Kolo srpskih sestara darivaće majke na GAK-u

Decembar i početak januara, sve do Božića su dani darivanja, a članice Kola srpskih sestara ih obeležavaju u duhu čovekoljublja i milosrđa uz negovanje pravoslavnih običaja i tradicije. Božićno slavlje nagoveštava niz praznika koji mu predhode, a jedan od najvažnijih je pravoslavni praznik Materice.

Na sam dan Materica, 29. decembara 2019. godine, članice Kola će posetiti sve pravoslavne hramove u Nišu  i posle Liturgije svoj prisutnoj deci darivati pripremljene paketiće sa slatkišima.

“Istog dana, 29. decembra u večerljim časovima članice Kola, tradicionalno će posetiti Ginekološko-akušersku kliniku i sve bebe, koje se nalaze u porodilištu, bez obzira na datum rođenja, darivati prvim poklon paketom. Tradicija darivanja beba je stara kao i obnovljeno Kolo u Nišu, već 29 godina”, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš.

A pre Materica članice Kola su obeležile niz praznika koji su uglavnom bili posvećeni deci.

“Obeležile smo Detinjce sa učenicima osnovnih škola, potom  Materice koje smo započele da obeležavamo 25, decembra ove godine, a završićemo na  sam dan majki i svih žena uopšte  29. decembra 2019. godine. U januaru nas očekuje Badnje veče, a onda i Božić”, kaže Ljiljana Stojanović.  “Ceo ovaj period obeležamo dobročinstvom, sa posebnim osvrtom na darivanje dece, starih ljudi, bolesnih i iznemoglih, kao i osoba  ometenih u razvoju”.

Materice, najveći hrišćanski praznik majki i svih žena obeležavaju se u drugu nedelju pred Božić. Toga dana deca porane i unapred pripremljenim maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge. Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda daruje decu poklonima i na taj način se dreši.

“Shodno ovim običajima članice Kola, ove godine,  27. decembra u prepodnevnim satima posećuju mališane u obdaništu „ Dečiji Kutak“ u Nišu. Tom prilikom im mališani prikazuju  igrokaz, koji su pripremili a koji objašnjava običaje vezane za porodične praznike, Detinjce, Materice  i Oce.  Učesnici igrokaza zatim pripremljenim maramama vezuju prisutne članice Kola, a one se prigodnim poklonima dreše”, dodaje Ljiljana Stojanović.

Istog dana, 27. decembra, u 12 časova, članice Kola će posetiti i učenike prvog razreda O.Š. Ratko Vukićević, i prisustvovati prigodnom programu pripremljenim od strane učenika i razgovarati sa njima o praznicima koji predhode Božićnom slavlju: Detinjci, Materice, Oci, Badnji dan, Badnje veče i Božić. Zatim  će učenici  vezivaati članice Kola, a one će se drešiti pripremljenim poklonima.

Za Badnji dan članice Kola tradicionalno posećuju Gerontološki centar u Nišu. Korisnike daruju suvim i svežim  voćem.  Uz zabavni program druže se  sa njima, kako bi u dane najradosnijih  hrišćanskih  praznička, osetili da nisu sami i da postoji neko ko brine i misli na njih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com