Društvo

I NIŠ DOBIO VIDIKOVAC: Nezaboravan pogled na Sićevačku klisuru

Gradska opština Niška Banja je u saradnji sa Gradom Nišom i Javnim preduzećem “Srbija šume” uredila je vidikovac sa koga se može uživati u nezaboravnom pogledu na Sićevačku klisuru.

“Uređenje vidikovca Brljavski kamen u Sićevu je još jedan od dokaza da se konstatno radi na uređenju novih lokaliteta, proširenju sadržaja i turističke ponude, sve u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za interesantan i raznovrstan boravak turista”, saopštili su iz Gradske opštine Niška Banja.
Foto: FB, Gradska opstina Niska Banja

Sićevačka klisura je impozantan deo kanjona reke Nišave, koji se nalazi na putu prema Sofiji, na završetku poslednjih obronaka Svrljiških planina i Suve planine. Od Niša je udaljena 14 km, duga je 17 km i podeljena je na dva dela, gornju i donju klisuru.

U klisuri se nalaze dve hidrocentrale podignute početkom XX veka, od kojih jedna i danas snabdeva Niš strujom. Od ostalih objekata u klisuri, značajni su crkva Sv. Petke u obližnjem selu Ostrovica i Sićevački manastir Sv. Bogorodice (sagrađen 1644. godine, a obnovljen 1875. godine, nakon rušenja od strane Turaka) na glavnom putu prema Sofiji.

Ovo selo je takođe poznato po vinogorju i dobrom vinu, a svakog leta ovde se održava najstarija likovna kolonija na Balkanu, čiji je osnivač slikarka Nadežda Petrović.

Zbog mnogih prirodnih vrednosti i retkih biljaka koje rastu ovde, Sićevačka klisura je 2000. godine proglašena specijalnim rezervatom prirode. Žalfija, izuzetno dragocena i lekovita biljka, koja inače raste samo u mediteranskim uslovima, našla je u Sićevačkoj klisuri svoje jedino prirodno stanište na području Srbije, saopšteno je na sajtu ove Opštine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. sa ovakvim konstantnim unapredjejem turisticke ponude niske banje… bice to dobra banja za 100 godina. bravo naucnici, dzabolezarevici i ostali neradnici u opstini niska banja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com