Zdravlje

I Niš bi poput Beograda i Novog Sada morao da dobije Institut za kardiovaskularne bolesti

Radnici Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš pokrenuli su inicijativu za formiranje Instituta za kardiovaskularne bolesti Niš i uputili su je najvišim državnim rukovodiocima Republike Srbije. Prema rečima direktora ove klinike, prof. dr Dragana Milića, Grad Niš i Jugoistok Srbije čekaju već 50 godina svoj prvi Institut.

 

“Kao što Beograd ima Institut “Dedinje” i Novi Sad Institut “Kamenica” smatramo da i Niš treba i mora da dobije ono što Beograd i Novi Sad imaju od 1977. godine”, naglasio je dr Milić.

Inicijativu je potpisalo ukupno 114 zaposlenih i uputilo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i ministarki zdravlja Danici Grujičić.

Inicijativu kako su objasnili su podneli polazeći od realnih potreba građana Niša i Jugoistoka Srbije, uzimajući u obzir da su kardiovaskularna oboljenja uzrok smrtnosti u više od 50% slučajeva kako u Nišu tako i u celoj Srbiji, ceneći važnost i strateški značaj koji ima grad Niš za stabilnost i razvoj cele Srbije, uvažavajući stav da i građani Niša i Jugoistoka Srbije trebaju i moraju da imaju iste uslove za lečenje kao i bolesnici Beograda i Novog Sada.

“U poslednjih 10 godina došlo je do dramatičnog pada broja stanovnika u gradu Nišu i na Jugoistoku Srbije, pri čemu je došlo i do skoka stope smrtnosti gde je najveći broj smrtnih ishoda posledica oboljenja srca i krvnih sudova. Stanovništvo je sve starije i učestalost kardiovaskularnih oboljenja sve veća”, navode u inicijativi.

Zbog toga je, kako ističu naophodno hitno formiranje Istituta za kardiovaskularne bolesti na način i u formatu koji već postoji u Beogradu i Novom Sadu. Prostorni kapaciteti kao i kadrovi za formiranje Instituta postoje i neophodna je samo podrška i odluka nadležnih organa i institucija Republike Srbije.

“Smatramo da treba razmotriti i mogućnost da se u Nišu formira Institut za majku i dete, Institut za onkologiju i Institut za plućne bolesti koji bi značajno poboljšali kvalitet pružanja usluga bolesnicima Jugoistoka Srbije”, navodi se u inicijativi koja je pokrenuta na Sretenje.

Oni su pozvali i sve gradane Niša i Jugoistoka Srbije da podrži ovu inicijativu kako bi se omogućila najsavremenija dijagnostika i lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com