Društvo

I lekari žele diplomu medicinske sestre

Svake godine u Medicinskoj školi „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu na jednom od smerova  prekvalifikuje se i do sto kandidata, što je gotovo dva odeljenja đaka. Prema rečima psihologa škole Maje Svetozarević najviše kandidata za prekvalifikaciju opredeljuje se za smer medicinska sestra tehničar, ali ima kandidata koji bi da steknu i diplomu fizioterapeuta ili, pak, farmaceutskog tehničara mada je njih znatno manje.

Ona dodaje da su najčešći kandidati za prekvalifikaciju bivši učenici ove škole, ali i osobe koje su završile neki od fakulteta, a pre toga su dobili gimnazijsku diplomu. Osnovni razlog za učenje „pod stare dane“ i posle već završenog fakulteta je nada da će sa diplomom Medicinske škole lakše doći do posla, ako ne u Srbiji, ono u nekoj od evropskih zemalja, a najčešće je to, sada, Nemačka.

„Broj zainteresovanih kandidata za prekvalifikaciju je već nekoliko godina unazad konstantan. Uglavnom nam se na godišnjem nivou javi, u proseku, od 80 do 100 kandidata. Među onima koji žele da se prekvalifikuju najviše je učenika koji su završili baš našu školu, fizioterapetski ili farmaceutski smer, a sada žele diplomu sa smera medicinske sestre tehničara“, kaže psiholog Maja Svetozarević. „Zanimljiv podatak je i da među onima koji se prekvalifikuju ima osoba sa završenim fakultetima. Neki od njih su završili i Medicinski fakultet, a sada kao lekari žele diplomu naše škole jer lakše mogu da dođu do radnog mesta”.

Tu su i kandidati sa završenim Filozofskim fakultetom, istoričari ili novinari, a ima i kandidata sa diplomom Fakuleta sporta i fizičkog vaspitanja.

“Motivi za prekvalifikaciju su različiti. Nekada je to zaposlenje, nekada je to nezadovoljstvo poslovnim ciljevima koje su ostvarili sa nekom drugom srednjom školom ili je to želja da se nastavi školovanje na nekom zdravstvenih smerova, pa i da se kasnije upiše Medicinski fakultet. U svakom slučaju imamo dosta zainteresovanih kandidata”, ističe Maja Svetozarević.

Medicinskoj školi se sve češće vraćaju i lekari ako su pre Medicinskog fakulteta završili gimnaziju, a ni godine nisu prepreka da se prekvalifikuju.

Tijana Stevanović je završila Gimnaziju “9.maj” u Nišu i posle četiri  godine nakon diplomiranja je odlučila da promeni zvanje. Upisala je Medicinsku školu, smer opšta medicinska sestra, tehničar.

“Mislim da sa ovim smerom mogu najlakše da se zaposlim i zbog toga sam odlučila da se prekvalifikujem”, kaže Tijana. “Inače, posle gimnazije sam upisala fakultet, francuski jezik, ali sam shvatila, na žalost, da ni sa tom diplomom nemam baš neke velike mogućnosti da dođem do posla.  Nije mi teško da radim i da učim. Obavezno odlazimo na vežbe koje obavljamo na klinikama, a ispite pripremamo kod kuće i dolazimo da polažemo. Nije lako, zahteva sve puno napora, ali kada pomislim da je to put do radnog mesta onda je lakše.Volela bih da ostanem ovde i da radim u svom gradu, ali ako je to nemoguće, otići ću iz Srbije”.

Tijana kaže da je i sama bila iznenađena kada je videla koliko kandidata ima u njenoj grupi.

“Iznenadala sam se i time da to nisu samo mladi ljudi. U mojoj grupi ima i žena koje imaju porodicu i decu. Neke do njih imaju i preko 40 godina. Ne kažem da one ne mogu da se prekvalifikuju, ali sam uverena da ljudi na svaki način pokušavaju ili da pronađu ili da promene posao, a za to nikada nije kasno”, kaže Tijana koja dodaje da među kandidatima ima i lekara koji sada uče za diplomu  medicinskog tehničara ili medicinske sestre.

Oni koji se prijavljuju za prekvalifikaciju upisuju se po završetku upisa redovnih učenika Medicinske škole za koju i među osnovcima vlada veliko interesovanje.

“Upis za prkvalifikaciju počenje od 10. jula i traje do 30. avgusta, a termin za prijavljivanje ispita je  prva nedelja u mesecu, odnosno do 5. u mesecu. Ispiti se polažu u poslednjoj nedelji u mesecu”, kaže psiholog Maja Svetozarević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com