Društvo

I ikona Svetog Jovana, u manastiru kraj Niša, zaplakala za vreme bombardovanja

Manastir Svetog Jovana Krstitelja nalazi se u Gornjem Matejevcu, u niškoj opštini Pantelej i pripada Eparhiji niške Srpske pravoslavne crkve. Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od velikog značaja.

Manastir je podignut na temeljima neke ranohtišćanske crkve koja je postojala na tom mestu, najverovatnije u vreme Cara Konstantina.

“Iznad manastira postoji jedno mesto koje se zove “Konstantinova stolica” i tu su pedesetih godina XX veka pronađeni ostaci pale vizantijske crkve”, govori đakon Dalibor Midić.

Manastir je u svojoj istoriji nekoliko puta rušen i obnavljan, pogotovo za vreme vladavine Osmanlija. U XVI veku crkva je obnovljena i dozidana je priprata, a nešto kasnije u prvim decenijama XVII veka crkva je živopisana.

“Sadašnja crkva je podignuta u vreme mitropolita Kalinika. Poslednji put je manastir obnovljen posle Niške bune 1841. godine” kaže đakon Dalibor.

Nakon Prvog svetskog rata, a posle ruske Oktobarske revolucije u ovom manastiru su našle utočište odbegle ruske monahinje, koje su tu boravile do kraja Drugog svetskog rata.

“Malo se zna, da su za vreme svog boravka u manastiru, ruske monahinje držale dom za slepu decu”, ističe đakon Dalibor Midić.

Manastir je nakon toga dugo bio napušten, sve do devedesetih godina i dolaska igumana Ilije Milinkovića iz Svete zemlje, kada je monaški život ponovo obnovljen. Manastir i dalje “živi” i u njemu ima kaluđera.

Interesantan je podatak da se u manastiru čuvaju kosti svetaca, a za ikonu Svetog Jovana Krstitelja veruje se da je čudotvorna.

“Poznato je čudo vezano za ikonu Svetog Jovana Krstitelja, koja je za vreme bombardovanja 1999. godine plakala!” rekao je đakon Dalibor.

Manastir Svetog Jovana Krstitelja u Gornjem Matejevcu, pored monaštva, veoma je živ u vidu posetilaca. Mnogo ljudi iz Niša, ali i cele Srbije obilazi manastir, dolazi na Liturgije i za praznike i često koristi priliku da uživa u prirodi i miru koji okružuju i vladaju u manastiru i porazgovara sa kaluđerima koji su tamo.

Tekst je deo projekta „Duhovna baština Panteleja“ koji je podržan od strane GO Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com