Društvo

I građani odlučuju kako će izgledati “Niš na reci”

Grad Niš jedan je od gradova koji se uključio u obeležavanje Evropske nedelje lokalne demokratije, a tim povodom pokrenuta je kapmanja za uključivanje građana u proces izrade Plana razvoja grada Niša 2021 – 2027. godine.

U zgradi Oficirskog doma, održana je prva u nizu radionica, a tema je bila “Niš na reci”.

Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte ističe da je cilj uključiti građane kako bi došli do transformacijskih promena u načinu planiranja grada, a koje mogu da imaju efetke na umanjenje klimatskih promena i na sistemsku transformaciju društva.

Ivan Pavlović; foto: P. V.

“Ovaj proces sada pokazujemo kao demonstrativni model da na jedan potpuno drugačiji način vi možete da dođete do rešenja koristeći metodologiju plejsmejking radionice, koja podrazumeva da se sagledava viđenje različitih aktera na rešavanje urbanih problema. Smatramo da urbani problem ili prostorno planiranje uređenja jednog dela grada, kao što je u ovom slučaju Nišava, nije pitanje kojim treba da se bave samo i isključivo urbanisti, nego i sami građani i predstvnici drugih struka i interesnih grupa”, objašnjava Pavlović.

On dodaje da su građani ti koje treba staviti u fokus jer mogu doprineti određenim promenama u načinu planiranja.

Pavlović dodaje da će građani moći svoje predloge, kako rešiti želju Niša da grad izađe na samu reku Nišavu i da se tamo dešavaju različiti događaji,  da daju preko platforme Konzul koju je predstavljena na radionici i koja će biti u funkciji u narednih 15 dana kao jedna potpuna novina u načinu demokratske participacije.

“Nju koriste samo gradovi koji teže ka demokratiji. Ostavite vaš predlog i on mora biti sagledan i izlgasan od strane donosioca odluka. To je bitna činjenica da se nešto ne može staviti u fioku, već mora biti sagledano na adekvatan način i to može biti urađeno direktno putem slanja zahteva ili Kancelariji ili Privrednoj komori Srbije. Da bismo onda imali neku širu sliku kako rešavati te probleme i kako integrisati sve želje građana”, objašnjava Pavlović.

Foto: P. V.

Tanja Obradović, gradski urbanista Niša, naglašava da na ovaj način planiranje dobija jednu novu dimenziju.

“Mi kao Grad imamo jedan značajan trenutak, jer se sve to spojilo kroz projekat i kroz KLERP da mi radimo na izradi plana razvoja grada Niša i zato pozivamo sve građane da aktivno učestvuju. Plan razvoja mora da obuhvati sve vizije”, kazala je Obradović.

Ona je dodala da “Niš na reci” pre svega podrazumeva uređenje, a da nije u planu izgradnja poput Beograda na vodi i stamebnih jedinica.

Tanja Obradović; foto: P. V.

“Više je u planu uređenje priobalja i dozvole nekih sadržaja koje nedostaju gradu. Videćemo šta je to nakon pokretanja i izrade Plana detaljne regulacije za zonu oko Merkatora i prekoputa na Nišavi i razradom te lokacije šta je najbolje i šta nedostaje”, rekla je Obradović.

Ona je istakla da će u svemu moći da učesvuju građani, kojima je uputila poziv da kažu šta to gradu nedostaje.

“Intencija je da se što više posveti pažnja uređenju grada, a naravno i građenju i da se sagledaju potencijali”, zaključila je Obradović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Šta bi sa Adu Ženevu? Kolke su pare dali da se odrade renderi i nikom ništa. Sve se najavljuje, biće, uskoro, samo što nije… i onda se odustane od toga. Isto kao što se odustalo od onog krsta na Viniku, od akva parka, od zoološkog vrta, od spomenika caru Konstantinu, od ekspo centra, od hale kod Merkatora, od aerodromske zgrade… do sutra da nabrajam. Jedan most od 30m u centru grada rekonstruišu u nedogled, a kvalitet jedna ogromna nula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com