Virus KoronaZdravlje

I dalje visoke brojke u Nišu. Za 24 časa još 639 pozitivnih

Broj zaraženih koronavirusom u Nišu drugi dan zaredom prelazi 600. U niškom Domu zdravlja urađeno je 1556 testova od čega je 578 odmah pokazalo pozitivan rezultat, a ukupan broj zaraženih na današnji dan je 639.

 

“U toku jučerašnjeg dana u kovid ambulantama Doma zdravlja Niš javilo ce 2748 pacijenata.. Od ovog broja njih 1071 javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok je 1677 obavilo kontrolni pregled”, navodi se u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Lekari Službe za radiološku dijagnostiku obavili su 77 radiografije pluća, dok je Služba za laboratorijsku dijagnostiku odradila 888 laboratorijske analize.

Zbog pogoršane epidemijske situacije, u Nišu je juče otvorena dodatna, četvrta kovid ambulanta. Direktor doma zdravlja Milorad Jerkan ističe da je situacija teška i da cirkuliše omikron soj.

“Radimo kompletno sve – od infuzije, davanja kiseonika, uzimanja briseva, rendgenske snimke, sve u jednoj ambulanti. Sve četiri su nam pokrivene kao primarne bolnice da ne bismo slali pacijente u Klinički centar”, rekao je dr Jerkan za RTS.

Napominje da su u ambulantama ranije trošili 10 litara kiseonika dnevno, a da je sada to 40 litara. Pacijenti su trenutno uglavnom stariji, ali očekuje se da uskoro bude više obolelih među mlađima, prvenstveno zbog proslave Srpske nove godine.

“Odjednom nas očekuje i preko 3.500 pregleda, od toga skoro polovina prvih pregleda. A polovina od toga je pozitivno”, rekao je dr Jerkan.

Ističe da, uprkos tome što i među lekarima i medicinskim sestrama ima zaraženih, u kovid ambulantama ima dovoljno medicinskog osoblja, a posebno naglašava da na jednom mestu imaju i epidemiologa i internistu.

Napominje da je broj vakcina koje se daju na dnevnom nivou u Nišu drastično stanjem.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com