Virus KoronaZdravlje

I DALJE VISOKE BROJKE: Koronavirus potvrđen kod još 392 osobe, 10 pacijenata preminulo

Prema poslednjim informacijama, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 392 osoba, a od posledica zaraze preminulo je još 10 ljudi.

U poslednja 24 časa testirano je 9.910 osoba. Od početka epidemije borbu sa kovidom 19 izgubile su 452 osobe. Hospitalizovano je 4.716 ljudi, a na respiratorima su 184 pacijenta, podaci su koje je danas saopštio Krizni štab.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da ćemo još dan ili dva imati povećanje broja zaraženih zbog protesta. Dodao je da je trenutno 649 zdravstvenih radnika pozitivno na kovid19, od kojih je hospitalizovano 56, dok se ostali nalaze u samoizolaciji.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da će efekti primenjenih mera biti vidljivi kada se bude beležilo opadajući trend obolelih.

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenik direktora Instituta Batut; Foto: Tanjug/Telegraf live

“U toku današnjeg dana vidimo da je gotovo 400 obolelih, kada se broj smanjivao u narednom periodu biće i dalje prilično veliki podaci. Za sve nas jedini prihvatljiv i očekivan i željeni efekat jeste da više ovu bolest ne registrujemo u našoj populaciji, ako se budemo ponašali odgovorno kao što radimo posledih dana sasvim sigurno videćemo efekte mera”, rekla je.

Redovno učimo i saznajemo nove stavri o virusu, rekao je direktor Infektivne klinike doktor Goran Stevanović.

Kada je reč o novim istraživanjaima da je jedan od prvih simptoma koronavirusa glavobolja, Stevanović kaže da je povišena temperatura i dalje glavni simptom.

Dr Goran Stevanović; Foto: Tanjug/Telegraf live

“Svi drugi simptomi se javljaju u različitoj učestalosti u zavisnosti od uzrasta i navika pacijenata, kao što su i gubitak čula mirisa i ukusa, glavobolja, mučnina, povraćanje”, istakao je Stevanović.

Muškarci češće obolevaju od kovida 19

Doktor Goran Stevanović kaže da se do sada pokazalo da muškarci češće obolevaju od kovida 19 i da imaju težu kliničku sliku. Odnos je otprilike 60 naspram 40 odsto, dodao je Stevanović.

Procene su da je stvarni broj inficiranih pet do deset puta veći

Prema procenama, stvarni broj inficiranih je pet do deset puta veći od broja registrovanih slučajeva, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

“Iz tog razloga su preventivne mere, da svi nosimo maske i da se ponašamo kao potencijalni rezervoari zaraze”, dodala je doktorka.

Od danas su na tritoriji cele zemlje na snazi nove mere Vlade Srbije, usvojene na predlog Kriznog štaba za zaštitu od koronavirusa, koje predviđaju zabranu okupljanja više od deset ljudi na javnim mestima i u zatvorenom prostoru i napolju i obavezno korišćenje maski i na javnim mestima napolju na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od najmanje 1,5 metra, kao što su redovi ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta.

Foto: V.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com