DruštvoKultura

I dalje kasne plate zaposlenima u kulturi?

Samostalni sindikat zaposlenih u kulturi grada najavio je tužbe ukoliko se ne ispoštuje dogovor vezano za isplatu zaostalih zarada i jubilarnih nagrada.

U gradu kažu da čine sve kako bi već u februaru mesecu uskladili isplate zaposlenih u kulturi sa isplatama zarada u gradskoj upravi.

Borba Samostalnog sindikata zaposlenih u kulturi za isplatu zaostalih zarada traje od 2013. godine kada je i poremećena dinamika isplate.

U Sindikatu kažu da su posle sastanka sa najvišim rukovodstvom grada 5. decembra dobili obećanje da će svi dugovi prema radnicima biti izmireni do kraja godine.

Taman kad su se ponadali da je njihovim mukama došao kraj došlo je do preokreta, kaže Slobodan Miljković, predsednik Gradskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u kulturi.

“Sredinom meseca smo obavešteni da neće moći sve da se izmiri do kraja decembra, već će isplatiti samo jubilarne nagrade, a u januaru mesecu dva decembarska dela i zaostatak iz 2013. godine. Međutim, niti su nam svima isplaćene jubilarne nagrade, a od 16. decembra do 16. januara primili smo samo četvrtinu novembarske zarade”, rekao je Slobodan Miljković.

Miljković objašnjava da su oni koji imaju minimalnu zaradu za 30 dana primili samo 5 hiljada dinara. Ukoliko neko ima kredit taj iznos je još manji. Tako da se dogodilo da je jedna njihova koleginica mogla da podigne sa računa samo 600 dinara za čitav mesec.

Gradska većnica resorno zadužena za kulturu, Jelena Mitrovska kaže da u gradu rade na tome da se isplati sve što je zaostalo.

Očekuju da će se već tokom februara meseca uskladiti dinamika isplate zarada zaposlenih u ustanovama kulture i u gradskoj upravi, što je i bio jedan od zahteva Samostalnog sindikata.

“Ostalo je neisplaćeno još 5 jubilarnih nagrada za koje će uplata na račun ustanova leći tokom dana. Što se tiče isplate zarada ostao je dug za prvi i drugi deo decembra. U narednih nekoliko dana isplatićemo prvi deo decembra, a do početka februara i drugi”, izjavila je Jelena Mitrovska.

U Sindikatu kažu da su pre nekoliko dana krenuli sa podnošenjem tužbi za jubilarne nagrade a u februaru će tužiti za kamatu zbog kašnjenja zarada, ukoliko Grad ne ispoštuje dogovor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com