Društvo

I dalje bez trajnog smeštaja za 10 porodica kojima su izgoreli domovi

Sotirovski: Nudili smo im pomoć, ali su je odbili

Stanari montažnih kuća u Ulici Aleksandra Medvedeva koje su izgorele do temelja  8. aprila ove godine, i dalje nisu dobili trajni smeštaj koji im je nakon požara bio obećan. Skoro 40 ljudi koji su ostali bez krova nad glavom, poslednjih par meseci provodili su u tuđim domovima, Sigurnoj kući, kao i u prihvatilištu u Centru “Mara”.

Tim povodom, gradski odbornik Miodrag Stanković podneo je Odborničku inicijativu da Grad Niš hitno reši problem stanovanja 10 porodica koje su ostale bez svojih domova. Kako stoji u ovoj inicijativi, obećanje Grada da će rešiti ovo pitanje, bilo je načelno, ali ne i trajno.

Iz gradske vlasti prvobitno je obećano da će porodice na korišćenje dobiti gradske stanove po subvencionisanim cenama, a zatim se od toga odustalo.

“Grad je obećavao da će rešiti puno toga, međutim od svega toga se ništa nije dogodilo. Ovaj problem je moguće rešiti, zato sam i podneo Odborničku inicijativu, kojom zahtevam da Grad oštećenim porodicama da 10 gradskih stanova u zakup bez naknade u ulici Majakovskog po modelu korišćenom za porodice iz Mramora i Krušca koje su zbog klizišta ostale bez kuća”, izjavio je Stanković.

Drugo rešenje iz inicijative jeste da se na nekoj postojećoj gradskoj parceli izgradi zgrada u kojoj će oštećene porodice dobiti stanove.

“U noć paljevine, gradonačelnica Niša , njena zamenica i predsednik GO Crveni krst obećavali su nam trajni smeštaj. Posle određenog vremena, svako se sam snašao. Neki su bili u sigurnoj kući, u “Mari” ili kod rođaka i prijatelja. Nudili su nam i gradske stanove na dve godine, koji su na kraju dali samo jednoj komšinici i taj stan je bio neuslovan. Nakon toga, nijedna porodica nije dobila smeštaj” , rekla je Vesna Stojanović, jedna od predstavnika oštećenih porodica .

U izostanku rešenja porodice su razmišljale o povratku na zgarište. Nakon što su odbili da se usele u socijalne stanove koje smatraju zapuštenim i neuslovnim, od Grada su dobili 250.000 dinara, a od GO Crveni krst 100.000 dinara, dok je GO Medijana dala 20.000 dinara. Taj novac potrošen je na kiriju i osnovne namirnice.

“Molim gospodina Miodraga Stankovića i Grad da nam nađu trajni smeštaj i da dobijemo krov nad glavom. Ja sam tu kuću nasledila od majke, koja ju je dobila odlukom radničkog saveta “Građevinara” i tamo boravila 45 godina. Oni kažu da smo mi tamo živeli na divlje, ali niko ne može živeti na divlje 45 godina, što znači da smo tamo bili potpuno legalno”, dodaje Vesna Stojanović.

“U početku sam sa porodicom boravila u stanu moje majke od 35 kvadratnih metara, sa mužem i dvoje dece. Deca su dugo  putovala do škole “Radoje Domanović ” svaki dan i sve je to bilo jedva izvodljivo zbog malog prostora i loših uslova” , naglašava Neda Stefanović.

Prema tvrdnjama gradonačelnice Dragane Sotirovski, Grad je mogao i želeo da dodeli stanove ovim porodicama , ali većina njih nije htela da uzme gradske stanove, za koje bi plaćali zakup oko 6.000- 7.000 dinara. Taj zakup bio bi pokriven od strane Centra za socijalni rad.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se vrate njihovi stanovi kod “Građevinara” , gradonačelnica je naglasila kako to nema veze sa Gradom, jer su ove porodice stanove dobile od preduzeća “Građevinar” .

“Mi smo dobili zvanični dokument gde piše da oni nisu bili vlasnici tih stanova i sve što imaju se odnosi  na preduzeće “Građevinar”, a ne na Grad.  Hteli smo  da im pomognemo, oni su tu pomoć odbili i uzeli su samo novac, šta dalje da radimo?” ,izjavila je Sotirovski .

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com