Društvo

Humanost pre svega

Nisi se ti okružio samo krošnjama dobrote, prisnosti, dobročinstva i humanosti jer tvoj život i dalje teče u posed stihova. Plemenitost se to zove. Bratislav Vučković je predsednik Društva za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule – Sokak. To je udruženje gradjana u Nišu osnovano sa ciljem da pomaže i ulepšava život na Paliluli, ali ne samo život spolja nego i život unutara duše. Pokušavaju čak i da humanitarnim aktivnostima urede socijalni status ugroženih Palilulaca.

Mnogo je toga uradjeno uz veliku zahvalnost. Evo i primera bar što se sporta tiče.

“U sećanju je gostoprimstvo koje su palilulci pružili veteranima Beogradskog fudbalskog kluba Palilulac. Želja nam je bila da kroz tu humanitarnu utakmicu pomognemo ljudima i tada smo prikupili oko dve tone hrane i dosta odevnih predmeta. Sve prikupljeno prosledili smo Centru za socijalni rad Sveti Sava koji su to dalje distribuirali ugroženim Nišlijama.”

To je jedna od prvih akcija i ispit humanosti a upravo je u toku još jedna namenjena onima sa malim ili nikakvim primanjima.

“Sa direktorom JKP Medijana, sokak ima sklopljen protokol o saradnji i sobzirom da sam ja na funkciji gradskog većnika, pokrenuli smo akciju da ova stabla koja se seku u gradu, podelimo Nišlijama kao ogrevno drvo. Akciji se pridružila i većnica Tijana Djordjević i mi smo evidentirali one najugroženije na Paliluli i neke naše komšije dobile su prve količine drva i veoma sam ponosan što je udruženje sokak u ovoj akciji i da koliko toliko Palilulcima olakšamo nastupajuću zimu.”

I to nije sve. Jerdan odredjeni broj porodica dobio je i pakete sa hranom i higijenskim sredstvima što je takodje dobrodošla pomoć.

“Zahvalnost dugujemo većnici Tijani Djordjević kao i Jeleni Petrić kordinarki za te poslove koje su preko Crvenog Krsta one su obezbedile pakete i oni su već podeljeni.”

Ideje se realizuju i stalno ima novih. Potrebno je truda, ali i volje i želje.

“U skorije vreme realizovaćemo još jednu ideju, gde ćemo sa osnovnom školom Kole Rašić potpisati protokol o saradnji. Želimo da animiramo decu da sakupljaju papir i da za 100 kg. papira zasadimo jedno drvo. Pravimo jedan krug da zaštitimo stabla i da simbolično papir zameni jedno zasadjeno drvo. Očekujemo podršku JKP Medijane i nevladinih organizacija, pre svega udruženje izvidjača, jer želimo i njih da uključimo u ovu priču.”

Sledi još jedna akcija u najavi, značajna i draga, i već se planira.

“To je Božićno veče u krugu Svetinikolske crkve, gde očekujemo da zajedno sa konjičkim klubom Nonius, opet organizujemo to praznično veče na Palilulski način. Radovaće se najviše deca uz sve ono što će videti i duživeti.”

Sve je to značajno i vredno i zato je obaveza Niških vesti da prati akcije društva Sokak sa velikim zadovoljstvom.

“Mi imamo odlučnu saradnju i velika zahvalnost direktoru Oliveru Paunoviću, jer su sve naše akcije propraćene na najbolji način , i jedna naša zajednička akcija, gde smo tu našli nit zajedništva je upravo inicijativa za izgradnju spomenika Žiki Čokaliji. Nažalost imali smo zastoj jer je autor statue Miroljub Kostić iznenada preminuo. Ono što je važno jeste, da je idejno rešenje usvojeno, ostaje samo realizacija i ja očekujem daćemo naredne godine konačno završiti projekat.”

Dominira snaga razuma nad emocijama. Više oseća nego što promišlja i prati svaki utisak, razgovor i doživljaj. Humanost u duši i zna da se uzdigne iznad uobičajnih tokova, što je dobro za njegova uvek prenaglašena osećanja

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com