Društvo

Humanitarni koncert za obnovu manastira Svetog Nikolaja na šetalištu u Niškoj Banji

Na šetalištu u Niskoj Banji u utorak 3.avgusta u 19 sati održaće se humanitarni koncert za obnovu manastira Svetog Nikolaja u selu Manastir nadomak Niša.

Podsetimo, koncert je bio otkazan zbog loših vremenskih uslova.

Manastir Svetog Nikolaja, odnosno sam hram, izgrađen je, odnosno obnovljen još 1838. god. Zanimljivo je da se nalazi u selu koje nosi naziv Manastir, a gde je bila naseobina još u 13. veku.

Koncert će održati gitarista Miloš Krstić Krle, poznat nišlijama po svirkama i koncertima sa više poznatih srpskih bendova i muzičara, i učestvovanju u mnogim svojim i tuđim muzičkim projektima. Takođe, Saša Trajković, poznatiji kao Big Sale, svim nišlijama poznat još od ranijih godina po grupi Stentor, a danas po jedinstvenim autorskim delima započetim kao „poduhvat Serbon“.

Istorijski izvori kažu da je tuda prolazio Sveti Sava i pio vino lokalnih seljana. Danas, svetinja iziskuje obnovu, a jeromonah Ignjatije koji je odnedavno iguman i domaćin, danas nema osnovnih sredstava, kuhinjskih elemenata, nameštaja. Organozatori koncerta su Kulturni klub Crnjanski i Družina Svetog kralja Milutina u saradnji sa opštinom Niškom Banjom.

Svi posetioci Niške Banje, prijatelji i ljubitelji muzičkog dela ova dva muzičara, moći će da uživaju te večeri, i istovremeno pomognu akciji obnove pomenute svetinje u selu Manastir kod Niške Banje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com