Društvo

Humanitarni koncert u Niškoj Banji za obnovu manastira Svetog Nikolaja

Na šetalištu u Niskoj Banji u nedelju 18. jula u 19 sati održaće se humanitarni koncert za obnovu manastira Svetog Nikolaja u selu Manastir nadomak Niša.

Manastir Svetog Nikolaja, odnosno sam hram, izgrađen je, odnosno obnovljen još 1838. god.

Zanimljivo je da se nalazi u selu koje nosi naziv Manastir, a gde je bila naseobina još u 13. veku.

Istorijski izvori kažu da je tuda prolazio Sveti Sava i pio vino lokalnih seljana. Danas, svetinja iziskuje obnovu, a jeromonah Ignjatije koji je odnedavno iguman i domaćin, danas nema osnovnih sredstava, kuhinjskih elemenata, nameštaja. Organozatori koncerta su Kulturni klub Crnjanski i Družina Svetog kralja Milutina u saradnji sa opštinom Niškom Banjom.

“Zahvalni smo što su se odazvali upravo naši sugrađani, i sami pravoslavni verujući ljudi”- rekli su organizatori.

Koncert će održati gitarista Miloš Krstić Krle, poznat nišlijama po svirkama i koncertima sa više poznatih srpskih bendova i muzičara, i učestvovanju u mnogim svojim i tuđim muzičkim projektima. Takođe, Saša Trajković, poznatiji kao Big Sale, svim nišlijama poznat još od ranijih godina po grupi Stentor, a danas po jedinstvenim autorskim delima započetim kao „poduhvat Serbon”.

Svi posetioci Niške Banje, prijatelji i ljubitelji muzičkog dela ova dva muzičara, moći će da uživaju te večeri, i istovremeno pomognu akciji obnove pomenute svetinje u selu Manastir kod Niške Banje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com