Društvo

Humanitarna tura za prikupljanje novca za lečenje petogodišnjeg Romana Šarenca iz Niša

Za sve koji žele da čuju nešto novo o istoriji Niša, a ujedno i učine dobro delo, u petak 29. oktobra u 12 sati biće organizovana humanitarna tura istoričara Milana Ranđelovića u spomen – muzeju Ćele kula, za petogodišnjeg Romana Šarenca koji boluje od cerebralne paralize.  Jedini uslov da se Nišlije priključe je da pošalju sms sadržine 485 na 3030.

Milan Ranđelović pored toga što je istoričar ima i licencu turističkog vodiča,  a ono što je potrebno je da zainteresovani, osim toga što će čuti nešto novo o ovom lokalitetu pošalju SMS sadržine 485 na 3030 kako bi na taj način pomogli Romanu.

Ranđelović kaže da je na ideju došao u želji da pomogne Romanu, sinu njegovog prijatelja.

“Ja sam istoričar i moj naučno- istraživački rad je vezan za Niš u Osmanlijskom periodu, te sam došao na ideju na priredim stručno vođenje i našim sugrađanima približim taj istorijski period, a u isto vreme učinim nešto humano” objašnjava Ranđelović i dodaje da cena sms poruke iznosi 200 dinara, a da se na samoj biletarnici muzeja kupuju karta za ulaz koja iznosi 200 dinara za odrasle, a za decu, studente i penzionere preko 65 godina je 150 dinara.

Napominje da je za samohrane roditelje dovoljno da plate ulaznicu za ulazak u muzej i dodaje da će ukoliko se prijavi veći broj sugrađana obilazak biti podeljen u više grupa.

Roman je terminska beba iz zdrave i uredno vođene trudnoće. U toku veoma teškog porođaja, koji je završen forcepsom, Roman je dugo bio bez kiseonika. Reanimiran je i odmah prebačen na Institut za neonatologiju, gde prva 72 sata provodi u hipotermiji. Narednih pet meseci se stručnjaci sa Instituta bore za njegov život. Uspostavljena mu je dijagnoza, cerebralna paraliza.

Usled hipoksije i oštećenja mozga, Roman nema akt sisanja i gutanja, već mu u petom mesecu života postavljaju PEG – sondu preko koje se hrani, nakon čega ga puštaju kući i od tog trenutka kreće borba roditelja za njegov život. S obzirom na to da dete ne guta, roditelji su bili primorani da nabave medicinski aspirator, bez koga bi mu život bio ugrožen. Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa, neophodni su mu nega i nadzor 24 časa dnevno, što podrazumeva i angažovanje ličnog asistenta.

Roman je prešao veliki put od rođenja, gde je prva tri sata života proveo na reanimaciji Instituta za neonatologiju, gde je proveo prvih šest meseci života, inkubatora, hipotermije – „zamrzavanje“, to jest hlađenje organizma, da bi mozak dobio šansu da očuva vitalne funkcije.

Romanu su za nastavak lečenja sredstva potrebna za neurorobotiku, tretmane hranjenja i gutanja, intenzivnu fizikalnu rehabilitacija, rad sa psihologom, defektologom i logopedom, hidro i hipoterapije, tretmane u hiperbaričnoj komori, laseroakupunktura, muzikoterapija, elektrostimulacije, personalni asistent, zatim dodatna dijagnostika i pregledi, zamena gastrostome i fregabuton PEG-a, pasaža jednjaka, kao i potrošni materijal u koji spadaju kateteri za aspiriranje, špricevi za hranjenje, gaze, lekovi i posebni suplementi za ishranu, brojna ortopedska pomagala, inhalator, prenosivi aspirator i održavanje istog kao i za troškove puta i smeštaja za lečenje u inostranstvu, piše na sajtu fondacije Budi Human.

Za Romanovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Romanu!

Upišimo 485 i pošaljimo SMS na 3030

Upišimo human485 i pošaljimo SMS na 455

160-503236-76

00-540-0002652.5
IBAN: RS35160005400002652562
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

E-doniraj

PayPal

NBS IPS QR kod

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com