Društvo

Humanitarna prodajna izložba suvenira

U okviru projekta “Inkluzija u socijalnom preduzetništvu”, Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Carica Jelena” i Udruženje AzBuki, u subotu 14. decembra, od 12,00 časova, u Dečijem kulturnom centru, organizuju humanitarnu prodajnu izložbu suvenira koje su izradili učenici škole “Carica Jelena” zajedno sa volonterima udruženja AzBuki.

Kako navode iz Udruženja AzBuki, osnovni zadatak projekta „Inkluzija u socijalnom preduzetništvu“ osnaživanje mladi ljudi iz osetljivih grupa, da se aktivnije uključe u širu lokalnu zajednicu.

Dvadesetoro mladih iz osetljivih grupa, uzrasta od 19 do 24 godine, imalo je priliku da sa svojim vršnjacima, kroz praktične i edukativne radionice, prođe jedan put učenja, odnosno, stvaralaštva, navode iz Udruženja AzBuki. Oni su zajedno radili na stvaranju proizvoda, koji će biti predstavljen u samoj završnici projekta, na izložbi.

Foto: Media i reform centar

„S obzirom na to da ekonomsko osnaživanje, a posebno mladih iz osetljivih grupa, vodi ka bitnom faktoru njihove socijlane uključenosti, možemo da zaključimo da zapošljavanje i uključivanje na tržište rada predstavlja jedan od ključnih preduslova socijalno-ekonomske samostalnosti i peduzimanja odgovornosti za sopstveni život“, kazala je Dragana Lazarević ispred Udruženja AzBuki.

Pojekat je bio sproveden kroz edukativne i praktične radionice, koje su održane u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Carica Jelena“ u Nišu. Pored toga, praktične i likovne radionice organizovane su i u Dečijem kulturnom centru.

Deo projekta obuhvatalo je i istraživanje koje se odnosilo na sagledavanje položaja mladih iz osetljivih grupa, pogotovo mladih sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Foto: Media i reform centar

„U školi smo u prethodna dva meseca imali nekoliko radionica, na kojima su nastale jedinstvene, unikatne rukotvorine, iz ruku naših učenika. Ono što mečini posebno srećnim i zadovoljim jeste učešće mladih iz niških gimnazija. Ja sam siguran da će ti mladi, koji su učestvovali, osim senzitivnosti koju su stekli prema vršnjacima sa invaliditetom, preneti svoje iskustvo i drugima i reći da postoje drugi vršnjaci u njihovom gradu koji su manje vidljivi i da im na određeni način treba pružiti podršku“, istakao je Ljubenović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com