Zdravlje

HUMANA SRBIJA USPELA: Otvaranje Dečijeg hemato-onkološkog odeljenja 15. maja

Izgradnja i opremanje novog Dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu privodi se kraju, a kako saznaju “Niske vesti”, svečano otvaranje biće upriličeno 15. maja u 12 časova, ispred klinike.

Izgradnja nove zdravstvene ustanove površine oko 750 kvadratnih metara počela je pre dve godine, a radovi su finansirani uglavnom iz donacija.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, NURDOR, na čiju inicijativu je počela izgradnja ovog odeljenja, od maja 2016. godine organizovalo je blizu 500 humanitarnih akcija koje su uspešno realizovali zahvaljujući volonterima čiji broj prelazi 1000.

Čitava vojska humanih ljudi iz zemlje i inostranstva učestvovala je u prikupljanju sredstava za izgradnju Dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

Zahvaljujući njima NURDOR je uspeo da finansira najpre izradu projekta, a potom i izgradnju objekta, sa oko 70 miliona dinara, dok je ukupna vrednost investicije 110 miliona. Time je Dečje hemato-onkološko odeljenje postalo prva zdravstvena ustanova izgrađena po meri pacijenta.

“Goli zidovi ne znače ništa. Neprocenjivo je to što na ovom odeljenju svaki pacijent uz sobu ima svoje kupatilo, a i roditelj koji boravi sa detetom u bolnici ima svoj krevet. To je jedan plemenit prostor koji leči, što je i bio naš cilj, da ti mali pacijenti sa teškim terapijama budu smešteni u prostoru koji ne nudi osećaj odbačenosti. U sklopu dnevne bolnice pacijenti će hemioterapiju moći da prime i u igraonici. Ovaj način primene terapije “po meri deteta” prvi put biće primenjen u Srbiji”, ističu u NURDOR-u.

Lečenje dece od malignih bolesti obavlja se na Dečjoj internoj klinici KC Niš, na čijem hemato-onkološko odeljenju često nema ni kapaciteta ni tehničkih uslova za smeštaj pacijenata.

“To je bio glavni razlog pokretanja inicijative da se sagradi novo hemato-onkološko odeljenje koje odgovara svim medicinskim i higijenskim standardima. Na ovaj način izbegnuta su i putovanja u druge centre zbog nastavka lečenja, što predstavlja dodatni napor i stres na, lekovima i terapijama izmučeni organizam deteta“, navode u NURDOR-u.

Na klinici u Nišu godišnje se javi oko 30 novih mališana obolelih od malignih bolesti. Prema trenutnom zdravstvenom sistemu, takvi pacijenti se leče u zdravstvenim centrima u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, o trošku države.

Izgradnjom novog HO odeljenja kapaciteti su prošireni 80%.

Novo odeljenje opremljeno je sa šest jednokrevetnih i dve dvokrevetne sobe, sa posebnim sanitarnim čvorom.

Intenzivna nega biće opremljena sa tri kreveta i pratećom opremom, koliko će imati i dnevna bolnica.

Odeljenje će imati zasebnu kuhinju sa trpezarijom i dnevnim boravkom za roditelje i prostorom za igru gde će mali pacijenti provoditi slobodno vreme.

Ambulante, prostorije za intervencije i savremena oprema, dodatno će poboljšati uslove rada zaposlenih na klinici, a pacijentima pružiti kvalitetniji medicinski tretman.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com