Društvo

Hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar slave Božić

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, dan kada je po predanju rođen Isus Hristos.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je u Božičnoj poslanici kazao da suština Božića nije „u susretanju oko bogate trpeze već novo i iskreno zajedništvo sa zaboravljenima, nepodobnima ili suvišnima“.

„Hoćemo li i ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja čak i ako je među nama sve manje rađanja a toliko mladih života se seli odavde, gde se nekad toliko snažno borilo za život, branio životni prostor, čuvala sloboda. Ima li smisla, pitamo se dalje, očekivati mir od Njega, koji je proglašen ‘Knezom mira’, a pravi mir – barem se tako čini, sve je udaljeniji od nas“, upitao je Hočevar.

Hočevar je tradicionalno uputio Božićnu čestitku patrijarhu SPC Irineju u kojoj je izrazio radost što će 2019. godine biti obeleženo 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

„Svi mi – srećni što vas je Bog tokom istorije toliko obogaćivao, svim članovima Vaše crkve želimo da budete nadahnuće i moć stanovnicima naše zemlje i čitavog regiona„, naveo je Hočevar.

Božićno slavlje traje nekoliko dana, kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Papa pozvao vernike da odustanu od pohlepe

Papa Franja pozvao je vernike da se odreknu pohlepe, proždrljivosti i materijalizma u vreme Božića i da se umesto toga usredsrede na poruke jednostavnosti, plemenitosti i ljubavi.

On je u poruci osudio veliki jaz između siromašnih i bogatih, navodeći da Isusovo rođenje u siromaštvu, ali u stabilnoj kući, mora da natera sve da razmisle o smislu života, prenosi BBC.

U svojoj propovedi, papa Franja je rekao da je Hristovo rođenje ukazalo na novi način življenja „ne proždiranjem i gomilanjem, već deljenjem i davanjem“.

„Zapitajmo se – da li nam stvarno trebaju svi ti materijalni objekti i komplikovani recepti za život? Mogu li bez svih tih nepotrebnih dodataka i da živim jednostavnim životom. Za mnoge ljude, smisao života se nalazi u posedovanju, u višku materijalnih objekata. Pohlepa obeležava celu ljudsku istoriju, čak i danas, kada, paradoksalno, neki raskošno obeduju, dok previše njih odlazi na spavanje bez hleba koji im je potreban za preživljavanje“, rekao je papa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com