Region

Hrast u selu Divljana najstariji na Balkanu sa 1.026 godina

Prema podacima Turističke organizacije Bele Palanke zavestni hrast u selu Divljana najstariji je živi stvor na Balkanu pošto je zasađen pre 1.026 godina. Podaci kojim ta organizacija raspolaže govore da su neverovatno dugovečno drvo zasadili podanici makedonskog cara Samuila.

Vršilac dužnosti direktora te organizacije Miloš Lilić izjavio je da će Bela Palanka pokušati narednih meseci da od nadležnih institucija dobije i zvaničnu potvrdu da je divljanski hrast nastarije biće na Balkanu.

Bez zvaničnog priznanja ili sa njim hrast već godinama fascinira posetioce jer odoleva vremenu iako je od njegovog stabla ostao maltene samo „oklop“, odnosno samo kora.

Zavetni hrast, prečnika dva metra i obima stabla 6,35 metara, sa prilaznog puta izleda poput svakog drugog džinovskog drveta – ogromno stablo i ogromna olistala krošnja, međutim, sa strane suprotne putu, na dnu stabla nalazi se velika rupa, a U rupu u hrastu istovremeno može da uđe pet osoba, a svi oni videće iznad sebe izdubljeno deblo i delić neba.

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije rekli su da starost hrasta kitnjaka procenjuju nа preko 700 godinа, ali da tačan broj godina nije moguće odrediti.

„Ne postoje pouzdаni metodi dа se odredi njegovа stаrost, pogotovu kаdа se uzme u obzir njegovo stаnje – ogromnа šupljinа i mаlo zdrаvog kаmbijumа. Sistem pouzdаnog određivаnjа stаrosti stаbаlа (Preslerovim svrdlom) u ovom slučаju nije mogućа“, naveli su u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Stručnjaci zavoda procenju da je, s obzirom na dimenzije i izgled hrasta, šupljinа nа stаblu nаstаlа još pre nekoliko decenijа.

Žitelji Divljane do pre desetak godina su na praznik Svete Trojice nosili litije oko hrasta i sekli kolač, ali je onda ova tradicija prekinuta jer su u selu ostali uglavnom stari ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com