Društvo

Hram Svete Petke u Brestu, kraj stare bogomolje i otkrivenog spomenika

Na mestu gde se gradi Crkva svete Petke postoje ostaci nekog starijeg hrama, čiji je pod oko metar niže u odnosu na okolno zemljište.

Zidovi tog starog hrama građeni su od antičke opeke suvozidom. Ova bogomolja nije velike starosti, i samo je iskorišćen za gradnju materijal kojeg je u okolini bilo u izobilju.

Godine 2011. je unutrašnjost te starije crkve očišćena i pod betoniran, kada je počela izgradnja Crkve svete Petke. Vernici je posećuju i pale sveće.

Postoji ideja da se ovaj stari objekat zaštiti nadstrešnicom.

Foto: Nenad Petrović

Izgradnja Crkve Svete Petke započeta je 2011. i 2013. godine bila je ozidana i završene su kupole.

Prilikom raščišćavanja terena za novi hram pronađen je metalni krst, a nedaleko od Crkve otkopan je jedan spomenik u obliku obeliska, polomljen na tri dela.

@niskevesti.rsNa mestu gde se gradi Crkva svete Petke postoje ostaci nekog starijeg hrama, čiji je pod oko metar niže u odnosu na okolno zemljište. Zidovi tog starog hrama građeni su od antičke opeke suvozidom. Ova bogomolja nije velike starosti, i samo je iskorišćen za gradnju materijal kojeg je u okolini bilo u izobilju. Godine 2011. je unutrašnjost te starije Crkve očišćena i pod betoniran, kada je počela izgradnja Crkve svete Petke. Vernici je posećuju i pale sveće. Postoji ideja da se ovaj stari objekat zaštiti nadstrešnicom. Izgradnja Crkve Svete Petke započeta je 2011. i 2013. bila je ozidana i završene su kupole. Prilikom raščišćavanja terena za novi hram pronađen je metalni krst, a nedaleko od Crkve otkopan je jedan spomenik u obliku obeliksa, polomljen na tri dela. Spomenik je bio podignut žrtvama bugarskog terora iz Bresta u Prvom svetskom ratu. Meštani predpostavljaju da su spomenik u Drugom svetskom ratu polomili i zakopali ga bugarski fašisti, kako bi prikrili zločin svojih sunarodnika, načinjen nešto više od dve decenije ranije.♬ original sound – Niške Vesti

Spomenik je bio podignut žrtvama bugarskog terora iz Bresta u Prvom svetskom ratu.

Meštani predpostavljaju da su spomenik u Drugom svetskom ratu polomili i zakopali ga bugarski fašisti, kako bi prikrili zločin svojih sunarodnika, načinjen nešto više od dve decenije ranije.

Foto: Nenad Petrović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com