Društvo

Hotel “Park” u završnoj fazi rekonstrukcije

Parterno uređenje hotela „Park“ i uređenje centralnog gradskog parka biće završeno do kraja marta.

Rekonstrukcija hotela je u završnoj fazi, a budući da se u neposrednoj blizini rekonstruišu gradski park i trg, dinamika radova na obe strane se usklađuje i sinhronizuje.

Uklapamo se jer zavisimo jedni od drugih. Bez obzira što je hotel privatno vlasništvo, gledamo da napravimo sinergiju između grada i hotela. Budući da se ovde još odvija teški saobraćaj, planirano popločavanje behaton pločama i rehabilitaciju ulice 7. jula usklađujemo sa dinamikom njihovih radova, kako ne bismo smetali jedni drugima“, kažu u Direkciji za izgradnju grada Niša.

Foto: printscreen tv Belle amie

Po završetku svih radova grad će dobiti reprezentativan hotel sa više od 70 smeštajnih jedinica različitih tipova, više konferencijskih sala, spa i wellness centar, salu za balove i ostale sadržaje koji podrazumevaju kategorizaciju hotela sa pet zvezdica. Kompletnu sliku upotpuniće veliki parking prostor u dva nivoa, kapaciteta od 170 vozila.

Želimo da „Park“, pored najsavremenijih prostora, ima i svoj etno kutak, a da na terasi koja je okrenuta gradskom parku, oživimo matinee iz onih lepših vremena kojih se sećamo”, kazao je Andrija Radojčić vlasnik “Ravex group”, nakon kupovine hotela, decembra 2014. godine.

Pre početka rekonstrukcije objekat je bio u katastrofalnom stanju, “neupotrebljiv i polusrušen”, a od 2015. godine do danas urađena je kompletna adaptacija zgrade, eksterijera i enterijera.

Foto: S.P.

Istorijat niškog Hotela „Park“

Hotel “Park” je bio prvi i jedini moderan hotel koji je Niš imao pre i posle Drugog svetskog rata. Izgrađen je 1937. godine, po projektu beogradskog arhitekte Aleksandra Sekulića i inženjera Dragog Vladimirovića, koji je radio statiku objekta, a vlasnik je bio poznati niški gvožđarski trgovac Živko Stojiljković. Vrednost radova izgradnje ovog objekta, u to vreme, iznosila je tri miliona dinara.

Hotel je imao je 100 kreveta, centralno grejanje, telefone u sobama, garaže, bioskop i bogatu, modernu kuhinju, a bio je prepoznatljiv po matineima koja su po lepom vremenu organizovana na terasi hotela.

Spomenik kulture

Ova građevina osim turističkog ima i veliki kulturno-istorijski značaj.

Istorija beleži da je u hotelu tokom Drugog svetskog rata bio smešten oficirski klub nemačke vojske koja je u hotelskom restoranu organizovala zabave. Član tadašnje Komunističke partije, Aleksandar Vojinović, učenik Poljoprivredne škole u Prokuplju, 3. avgusta 1941. godine, u akciji koju je organizovala Komunistička partija Niša, bacio je bombu u salu hotela i ubio i ranio više oficira. Vojinović je uspeo da pobegne, priključio se partizanima, a proglašen je narodnim herojem 1953. godine.

Foto: Arhiv Niš

Prva spomen ploča postavljena je na fasadu zgrade, neposredno posle rata,1948. godine, kao jedno od prvih obeležja Narodno oslobodilačkih ratova u Nišu. U jesen 1982. godine raspisan je konkurs za novo rešenje obeležja. Od deset prispelih radova prvonagrađeni je rad je bio vajara Vojina Stojića iz Beograda. On je osim spomen ploče sa tekstom, događaj obeležio i likovno. Na zidu objekta, u produžetku spomen ploče, predstavio je reljefno eksploziju bombe. Istovremeno je u susednom parku, izvajao skulpturu “Iskra revolucije”. To je likovno vredan spomenik od nerđajućeg čelika, koji simbolizuje trenutak eksplozije bombe bačene na “Park”. Obeležje na hotelu i spomenik u parku svečano su otkriveni 14. oktobra 1986. godine, a zbog svojih istorijskih i arhitektonskih vrednosti, hotel je stavljen pod zaštitu države tri godine ranije (1983).

U hotelu su između 1994. i 2011. godine bile smeštene izbeglice, iz ratom zahvaćenih područja bivše Jugoslavije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com