Stari Niš

Hotel EVROPA Pokretač kulture nakon oslobođenja od Turaka

Hotel „Evropa” poznat i kao kafana „Evropa” bio je jedan od malobrojnih hotela u centralnom jezgru Niša s kraja XIX i u prvim decenijama XX veka, koji je posle Drugog svetskog rata, nakon što je jedno vreme bio bioskop srušen.

Hotel će ostati zapamćen po tome što je u njemu, za vreme ručka, Nikola Pašić, tadašnji predsednik srpske vlade, primio telegram o objavi rata Srbiji od strane Austrougarske.

Istorijat

Posle oslobođenja Niša od Osmanlija 1878. godine, grad je ušao u sastav Kneževine Srbije i dosta brzo počeo da menja svoj lik. Počinje novi, bogatiji i intenzivniji život Niša.

Stare srpske kuće sa doksatima, ćepenke i tesne sokake zamenjuju nova zdanja i široke ulice. Samo godinu dana posle Oslobođenja grad dobija gimnaziju, prvu srednju školu, vojnu bolnicu, a godinu dana kasnije učiteljsku školu i nove hotele.

Posle rata u zgradi hotel u Voždovoj ulici do njenog rušenja bio je kino Evropa i Jastrebac (u uglu desno)

Hotel “Evropa” kao jednospratna građevina, sa velikom letnjom baštom izgrađen je, samo godinu dana po Oslobođenju Niša od Osmanlijskog carstva 1879. godine. Nalazio se u centralnom delu grada u ulici Vožda Karađorđa, danas, na uglu ulica Strahinjića Bana i Vožda Karađorđa, preko puta hotela Ekselent. Od 1881. godine hotel je vodio poznati kafedžija iz Vojvodine Luj Rupšić.

Hotel kao pokretač kulture u Nišu

Hotel je bio najlepša spratna građevina u Nišu, građena pod uticajem zapadnog akademizma, sa 18 soba, dva salona, velikom letnjom baštom i konjušnicom za smeštaj konja i kola. Hotel je služio i za druge namene, jer tek oslobođeni grad Niš nije imao ovako velelepan prostor, za kulturne i druge manifestacije. Tako će zahvaljujući ovom hotelu Niš u njemu načiniti prve korake prema kulturnim vrednostima, poslovne inicijative, koje su gradu dale značajne plodove i osnažile mlade ljude za odlučujuće korake prema novim vrednostima, evropske kulture i obogati ono što se događa u gradu koji počinje da „diše punim plućima” nakon viševekovnog ropstva pod Osmanlijama.

Hotel „Evropa” je bilo i stecište priča i polemika o dnevno – političkim i drugim događajima u Nišu, ali i na Balkanu i u Evropi. A te polemike su bile sve do maestralno fiksiranih poenti: npr. da li su srpske novine turske, jer sve loše pišu o kralju Milanu, a turske, doskorašnjeg neprijatelja, visoko uzdižu gosta u Istanbulu.

Prva likovna izložba u Nišu

Borivoje Stevanović

Prvu izložbu u ovom gradu imao je u hotelu „Evropa” njen sugrađanin, Borivoje Stevanović (1878-976) koji je bio:

“Jedan je od najstarijih i najistaknutijih umetnika prve generacije savremenih slikara koja se pojavila početkom XX veka. Bio je učenik prve slikarske škole u Beogradu otvorene davne 1895. godine. Prvu samostalnu izložbu u Nišu priredio je 1898. godine u tadašnjem hotelu „Evropa“, a to je ujedno i bila prva slikarska izložba organizovana u gradu. On je ujedno i prvi umetnik iz Niša koji je 1968. godine postao redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.”

Pozorišne predstave

Stevan Sremac

Niško pozorište „Sinđelić“ je u „Evropi“ 24. juna 1893. godine premijerno izvelo predstavu „Ljubav sve može“. Sledila ja zatim po prvi put dramatizovana, „Ivkova slava ” koja je prikazana je u hotelu „Evropa ” 1896. godine. Zabeleženo je da je predstavu, u kafani „Evropa ”, pratio i sam Kalča (glavni junak predstave). Ovaj popularni Sremčev junak pričao je kasnije za „Ivkovu slavu ” i svoju „ulogu ” u njoj ovo:

„Ama, znaja sam ga ja to kuče da će napra’i neko čudo, zašto sve k’da će da dođe pri men’, on će izvadi jednu ’artišku, pa što mu god ja reknem, on ga zapiše. Ako je zapisuvaja, ništa se ne arči, moš da mu trebaše ̕za čkolju, k’ko na prifisura u Zelenu gimnaziju. Ama zašto posle da izvrća, izvrnuja se naopački, zašto ne turi u knjigu ono što sam mu ja kazuvaja, nego l’gaja, l’gaja – dori do Stambol! A znam ga, kaleša, k’d dođe u Niš: obukaja jedno kapuče t’nacko, jedne kratke pantalonke – ličeše na ribu vretenarku.

Kalča

Prvi put iz čkolju isprati ga g’sn ministar pa u Niš. U dženem da je skršija šiju po ubavo bi bilo. Parku nije imaja, pa sve ideše s’s Mitu Božića ćatib bašiju u niški sud. Onga ’raneše, pa mu davaše za tutun, on sve. Taj Mita beše mnogo dobar čovek. Trepkaše s oči k’ko svraka na jugovinu i uz svaku reč će napra’i: hm., hm., toj što mu vikamo: povrća glas k’ko pet’l. A na koga se izmetnaja Sremac – ne mogu da ufaćam.ˮ

Prikazivanje „Ivkove slave” pretvorilo se tako u događaj o kome se potom pričalo i prepričavalo. Izuzetno interesovanje izazvao je Kalčin dijalog sa glumcima, posebno Ilijom Stanojevićem – Čičom, koji je tumačio njegov lik. Kao što se moglo pretpostaviti, kafana „Evropa ” bila je krcata, mada ulaznice nisu bile ni malo jeftine: za ono vreme – dvanaest i po groša, za te pare moralo je da se radi puna tri dana.

U „Evropi“ su se igrali i drugi Sremčevi komadi sa tematikom iz niškog života, što je za nišlije bio izuzetan događaj.

Prenos koncerata telefonom

Iz ove kafane je novembra 1894. godine vršen direktni prenos telefonom koncerta Pevačkog društva „Branko“, za slušaoce u beogradskom „Kolarcu“, a iz beogradskog „Kolarca“ je prenošen koncert hora „Stanković“. Sale u Beogradu i Nišu su za ono vreme posebno pripremljene. Zvuk se primao preko velikih truba koje su bile na plafonima, a publici su na raspolaganju bile slušalice.

Događaj iz 1914. po kome će hotel postati poznat

Nikola Pašić

U kafani hotela „Evropa ”, za vreme Velikog rata, 1914. i 1915. godine, u vreme ručka okupljao se ceo diplomatski kor sa ministrima srpske vlade koja je privremeno zasedala u Nišu.

Dana 28. jula oko podneva Nikola Pašić je u bašti hotela sedeo sa suprugom Đurđinom i kćerima Darom i Pavom, za zasebnim stolom i ručao. Ubrzo je sledio događaj koji će uznemiriti celu Srbiju i po kome će hotel „Evropa ”, iako danas srušen, ostati zapamćen za sva vremena. Evo kako je taj događaj opisao u svojim „Balkanskim uspomenama ”, Vasilij Nikolajevič Štrandman, u tom periodu ambasador Rusije u Kraljevini Srbiji:

„Oko dva sata, kroz kapiju restoranske bašte, prema kojoj sam sedeo licem, ušao je poštar i, pošto je prišao Pašiću, izvadio je iz torbe telegram. Pašić ga je uzeo, pročitao sadržaj, prekrstio se i pružio ga meni. U telegramu je Grof Bertold javljao iz Beča da je;

Telegram objave rata Srbiji

„Austrougarska vlada, ne dobivši odgovor od Srbije na svoju notu od 23. jula, prinuđena da štiti svoje interese i od sada se nalazi u ratnom stanju, sa Srbijom ”.

Ne govoreći susedima ni reči, Vratio sam telegram Pašiću i pošao u Čahotinov stan da bez odlaganja pošaljem telegram svom Ministru.”

Hotel posle Drugog svetskog rata

Posle Drugog svetskog rata izvesno vreme u njemu je radio bioskop prvo pod nazivom „Kino Evropa“, a potom „Kino Jastrebac“. Bioskop je u svom sastavu imao i letnji bioskop u bašti nekadašnjeg hotela. Porušen je 1958. kao bioskop u sklopu novog prostornog plana Niša i zahteva za proširenja Glavne niške pošte. Na mestu „Evrope ” danas se nalazi novo zdanje uprava niške pošte.

Na mestu “Evrope” danas se nalazi novo zdanje uprave niške pošte
izvor fotografije: Intermedichbo

Nišlije ni na koji način nisu prigodno obeležile deo istorije i gradskog sećanja, vezano za ovaj hotel, i događaje u njemu. Izuzev male, jedva uočljive table na zgradi nove pošte.

Izvori:
Niški Vesnik
Grupa autora “Istorija Niša”, tom treći, Prosveta – Gradina, Niš, 1984. godina
Kafana “Evropa” deo istorije Niša – Politika Online

Priredio na stranici:
Novaković Č. Milan
Za Danicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com