Kultura

Horske svečanosti u Nišu bez Nišlija

Dodelom nagrada najuspešnijim horovima, u više kategorija, na Letnjoj pozornici u Nišu sinoć su završene 27. Internacionalne svečanosti. Više stotina učesnika festivala pored nagrada i lepih uspomena ponelo je sa sobom i pitanje bez odgovora-zašto na niškom festivalu nije bilo niških horova?

Grand prix festivala, po oceni stručnog žirija, pripao je Kamernom horu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Nagrada nam mnogo znači. Naš hor od 2001. deluje pri Muzičkoj akademiji. Čine ga studenti koji mogu biti na okupu samo pola godine, tako da smo stalno u nekoj panici šta ćemo novo uraditi i gde ćemo uspeti otići. U Nišu smo već četvrti put i ovo je jedan od festivala na koji smo najčešće išli”, kaže Rade Radović dirigent hora. Publika je imala svog favorita, te je nagrada publike otišla u ruke Pevačkom društvu “Prepodobni Rafailo banatski” iz Zrenjanina. U takmičarskom delu Horskih svečanosti učestvovalo je deset horova iz osam zemalja. Iako je Niš čuven po tradiciji horskog pevanja, među takmičarima nije bilo pevača grada domaćina.

Niških horova nije bilo na ovoj internacionalnoj smotri što smatram hendikepom. Nisam siguran o čemu se radi, ali smatram da muzika treba da nas objedinjuje sve”, ističe Radović.

Združenost horova, zajedničko pevanje, sabornost bio je moto i ovogodišnjeg festivala, što je pokazao i “open singing” koji nije združio samo horove već i publiku koja je iz večeri u veče podržavala izvođače na pozornici. Međutim, osim u revijalnom delu niških horova među takmičarima nije bilo.

Mala mrlja i tamna tačka na ovom festivalu ostaje usled nedostatka prisustva niških horova u većem broju na festivalu. Nadam se da ćemo to u budućnosti prevazići, zato što bi bilo lepo da se bilo kakvi prizemni interesi i zanimanja, stave u službu nečeg što je uzvišeno. A muzika to jeste. Muzika je prva uteha koju je nebo poslalo zemlji, posle pada, rekao je jedan vladika srpski i držimo se toga”, kazala je Tamara Adamov Petijević selektor i umetnički direktor ovogodišnjih horskih svečanosti.

O zvaničnim nagradama odlučivao je stručni internacionalni žiri koga su činili Dr Miloje Nikolić, predsednik žirija, Dr Sonja Marinković  kao predstavnik Srbija, Tatjana Dmitrijeva i Andrej Vladimirovič Gorjačev iz Rusije i Mr Mihajlo Lazarević iz Crne Gore.

Njihovom odlukom, Hor “Aleluja” iz Beograda nagrađen je za negovanje savremene duhovne muzike, dok je Akademski hor “Sveta Paraskeva” nacionalne Akademije umetnosti iz Sofije u Bugarskoj, poneo nagradu za osveženje programa izvođenjem songova svetskih mjuzikala. Nagrada za istančanost pristupa interpretaciji pripala je Horu “Elegija” iz Moskve, a za najbolje izvođenje vokalne tradicije Akademskom horu “Mirče Acev” iz Skoplja, za numeru  Makedonska humoreska Todora Skalovskog. Nagradu za najuspešnije izvođenje dela savremnih kompozitora, ngrađeno je Pevačko društvo “Prepodobni Rafailo banatski” iz Zrenjanina, za numeru Christus est natus Damjana Močnika, a za muzikalnost, osmišljenost i celovitost scenskog nastupa nagrađen je Mešoviti hor AKUD “Sonja Marinković” iz Novog Sada.

Nagrada za entuzijazam u radu sa amaterskim horom uručena je Tomislavu Šopovu dirigentu hora slovenačke nacionalne manjine u Makedoniji “France Prešern” iz Skoplja, dok je za najperspektivnijeg mladog dirigenta proglašena Dunja Deurić dirigent Akademskog kulturno umetničkog društva “Sonja Marinković” Univerziteta Novi Sad.

Tradicionalna nagrada “Miodrag Veljković Špaja” za najbolje izvođenje dela domaćeg autora dodeljeno je Horu „Synchroni Ekfrasi” iz Atine, za interpretaciju dela Kornelija Stankovića Dostojno jest. Nagradu “Radojica Milosavljević Ica”, za izbor programa, pripala je Mešovitom horu „Argenteus“ iz Segedina, Mađarska.

Pored Plakete horskih svečanosti, svim dobitnicima pripala je i statueta “Nebeski pevači”, rad Ivana Redija. 

Tradicionalne “Zlatne značke” za doprinos razvoju Horskih svečanosti, ovaj put ručene su Dr Nebojši Todoroviću, umetničkom direktoru Horskih svečanosti u periodu 2012-2016. i Marku Mitrovskom jednom od glavnih organizatora Horskih svečanosti.

U zavšnici festivala na sceni letnje pozornice našlo se 300 učesnika iz svih 10 horova koji su zajedno otpevali po jednu numeru iz repertoara svakog od njih. Prava je šteta što je veče bilo kišno i što u publici nije bilo više poštovalaca horskog pevanja.

27. Internacionalne horske svečanosti organizovo je Niški kulturni centar pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com