Društvo

Hor Branko započinje obeležavanje 135 godina postojanja koncertima u Beogradu i Nišu

Crkveno-pevačka družina “Branko” iz Niša započeće obeležavanje značajnog jubileja – 135 godina postojanja, koncertom u Kolarčevoj zadužbini u utorak, 31. maja u 20 sati.

Kako je najavljeno, na tom duhovno-muzičkom dogadjaju nastupiće shi-arhimandrit Serafim Bit-Haribi iz Gruzije, hor manastira Trinaest asirijskih otaca, takodje iz Gruzije, mešoviti hor i dečiji hor družine “Branko”, sa dirigentima Sarom Cincarević i Jovanom Mikić. Prema rečima Jovane Mikić, to će biti prvi u seriji koncerata koje “Branko” planira da održi ove godine, dok će centralna proslava značajnog jubileja biti na jesen.

“Hor ‘Branko’ je insistutucija koja neprekidno postoji u Srbiji 135 godina. Imamo u našoj zemlji i nešto starije kulturne zajednice, ali postoje sa prekidima, dok ‘Branko’, od osnivanja, postoji bez prekida”, rekla je Mikić.

Ona je kazala da je najstarija niška Crkveno-pevačka družina opstala “i u ratnim i u poratnim vremenima, i tokom okupacije i tokom bombardovanja, i tokom komunističkog perioda kada je bio na marginama društva”.

“Branko’ sada ima dečiji-omladinski hor u kojem deca počinju da pevaju sa sedam a završavaju sa 18 godina. Sa punoletstvom mladi obično prelaze u stariju grupu, odnosno u mešoviti hor. Pod okriljem ‘Branka’ su i recitatorsko-folklorna sekcija i folklorni asambl”, rekla je Mikić.

Prema njenim rečima, nakon podmladjivanja i revitalizacije 90-tih godina, mešoviti hor nastupao je u oko 30 zemalja, dok je dečiji hor nastupao u oko 20 država, na svim kontinentima, osim u Africi i Australiji. Mikić je navela da će ove nedelje u nastupu gosta iz Gruzije Bit-Haribija moći da uživa ne samo publika u Beogradu, već i u Nišu.

“On će 2. juna od 20 časova nastupiti u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, u okviru obeležavanja gradske slave. Umetnika iz Gruzije pratiće muški deo hora ‘Branko'”, izjavila je Mikić.

Kako je kazala, publiku i u Beogradu i Nišu očekuje izuzetan muzički doživljaj i zajedničko pevanje koje do sada nije vidjeno na ovim prostorima. Ona je rekla da je gost iz Gruzije autor kompozicija koje piše, kao i da peva na aramejskom jeziku, kako je navela – kojim je govorio Isus Hristos. Mikić je dodala da je Bit Haribi trenutno veoma popularan u pravoslavnom svetu i da njegove nastupe, putem društvenih mreža, prate milioni ljudi širom sveta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com