Kultura

Hor “Branko” otvorio sedmi po redu Međunarodni festival “Muzički edikt”

U niškom Sabornom hramu svečano je otvoren sedmi Medjunarodni festival duhovne muzike muzicki edikt pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Porfirija, a sa blagoslovom Njegovog Presvestenstva Episkopa Niskog G.G. Arsenija.

Festival je otvoren muzičkim zrelim nastupom, hora HCPD “Branko”, pod dirigenskom palicom Sare Cincarević, koji je i ovog puta opravdao titulu odličnog domaćina i dobrog organizatora manifestacije.Veče je nastavljeno odličnim nastupom Dečijeg-omladinskog hora Branko iz Nisa, uz rukovodstvo dirigenta gospođe Jovane Mikić, koji je izveo tri nove kompozicije.

Foto: Vanja Keser, Hor “Branko”

Na kraju, dugo najavljivana “zvezda” festivala, monah Serafim Bit-Haribi i pevaci njegovog hora iz Gruzije, odusevili su publiku u Sabornoj crkvi svojim neobičnim izvođenjem duhovne muzike. Oni su specijalno otpevali deo himne Srbije “Bože pravde”, ali prekomponovanu na aramejski ckveni napev.

Foto: Vanja Keser, monah Serafim bit-Haribi

Večeras sa početkom u 19.30, druge manifestacijske večeri nastupaju Hor “Nuša” iz Sofije, Bugarska, Vizantijski hor “sv. Jovan Kukuzelj” iz Tirane, Albanija, Hor “Nikolaj II” iz Njujorka, SAD i Crkveni hor “Sveti knez Lazar” iz Kruševca.

Festival traje do 23.juna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com