Društvo

Hor “Branko” nastupio u Izraelu, Niš dobio nove hadžije

Niška crkvena pevačka družina “Branko” je u periodu od 23. do 30. novembra bila na   hodočasničkom putovanju po Svetoj zemlji – Izraelu. Održali su dva celovečernja koncerta i zajedno sa oko 60 prijatelja iz Niša, obišli hrišćanske svetinje u Jerusalimu, Vitelejemu, Nazaretu, Galilejskom jezeru, Jerihonu i Judejskoj pustinji.

Hor ”Branko” je prvi put nastupio u Izraelu oktobra 2011. godine.

Na ovom putovanju održana su dva celovečernja koncerta. Prvi, 25.novembra u Nazaretu u Crkvi Blagovesti, koja je podignuta na mestu javljanja Svetog Arhangela Gavrila i radosne vesti o besemenom začeću Presvete Bogorodice.

“Time je horu ukazana velika čast, jer je drugi hor u istoriji koji je pevao na ovom svetom mestu. Koncert je održan uz organizacionu podršku Saveta pravoslavnih hrišćana Nazareta i Udruženja kompozitora Izraela,” rekao je Bojan Ilić, potpredsednik NCPD ”Branko”.

Drugi koncert održan je dva dana kasnije, u Centru Notr Dam u Jerusalimu. Izveden je pred punom salom u prisustvu Patrijarha jerusalimskog Teofila  i ambasadora Republike Srbije u Izraelu, Milutina Stanojevića.

“Sem hora “Branko”, publici se predstavio i katedralni hor Crkve Sv. Jakova. Ovaj koncert organizaciono je pomoglo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasada Republike Srbije u Izraelu. Oba koncerta su održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije,” kazao je Ilić.

Hor ”Branko” imao je čast da peva na ponoćnoj liturgiji u Crkvi Vasrsenja Hristovog u Jerusalimu pored samog Groba Gospodnjeg, a ovom putovanju pridružilo se preko 60 prijatelja hora iz Niša i Beograda.

Čestitke novim hadžijama uputio je, na prijemu u Jerusalimskoj patrijašiji, Patrijarh jerusalimski Teofil III.

“Gramate overene potpisom Patrijarha, svedočanstvo su ovog pokloničkog putovanja i truda da se obiđu sva sveta mesta. Nakon putovanja u Svetu zemlju, svako će od poklonika sa ponosom moći da pred svojim imenom nosi časni naziv “hadži”, “ dodao je Ilić.

Putovanje u Izrael  blagoslovili su Njegova svetost patrijarh srpski Irinej  i episkop raško – prizrenski, administrator Eparhije niške Teodosije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com