DruštvoKultura

Hor ”Branko” jedini predstavnik Evrope na Svetskom horskom festivalu u Meksiku

Niška crkvena pevačka družina “Branko” učestvovala je na 19. Svetskom horskom festivalu u gradu Peubla u Meksiku od 24. avgusta do 2. septembra, kao jedini predstavnik Evrope. Hor “Branko” i dirigent gospođa Sara Cincarević dobili su zahvalnice za učešće na horskom festivalu.

Hor “Branko” je prisustvovao na organizovanoj misi u katedrali u Pueblu, a nakon toga delegacija hora prisustvovala prijemu kod gradonačelnika Pueble Luisa Seratora.

Foto: Niška crkvena pevačka družina “Branko”

U okviru oficijelnog programa festivala, organizovano je audio snimanje kompozicija svih horova učesnika iz sedam zemalja (SAD, Kostarika, Argentina, Urugvaj, Meksiko, Kolumbija i Srbija), a u toku svog boravka u Meksiku, niški pevači su priredili više celovečernjih koncerata u obližnjim mestima.

U glavnom delu programa hor “Branko” učestvovao je u Narodnom pozorištu u Puebli zajedno sa horom “Man in Blaque” (SAD). Najveće oduševljenje meksičke publike izazvalo je zajedničko izvođenje kompozicije “Tamo daleko”, nakon čega je usledio veliki aplauz.

Završno veče festivala obeležio je gala koncert svih učesnika festivala. U sali Univerzitetskog kulturnog kompleksa u Puebli izveden je zajednički program sačinjen od kompozicija iz zemalja učesnika festivala.

Foto: Niška crkvena pevačka družina “Branko”

Poslednjeg dana boravnka u Meksiku, hor je svojim pojanjem uzeo učešće na liturgiji u pravoslavnom manastiru Svete Trojice u Meksiko Sitiju. Na ovom sabranju bili su prisutni ambasadori Srbije, Grčke i Kipra u Meksiko Sitiju.

U sećanju članova hora “Branko” će ostati posebno topao prijem na koncertu u mestu Akajete, gde su deca, obučena u indijanske nošnje iz plemena Maja, mahala srpskim zastavicama prilikom izvođenja horskih kompozicija.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com