Društvo

Hol Gradske kuće otvoren za građane i turiste

Hol Gradske kuće moći će svake subote da obilaze i razgledaju građani i turisti počev od 14. maja u periodu od 10 do 15 sati. Zainteresovani posetioci za razgledanje hola potrebno je da se prethodno, od ponedeljka do petka, prijave Turističkoj organizaciji Niša, saopšteno je danas na sajtu Grada.

Zgrada je građena sredinom dvadesetih godina prošlog veka za potrebe Narodne banke Srbije i jedna je od najlepših arhitektonskih objekata u Nišu. Projektant zgade bio je beogradski arhitekta Aleksandar Janković, a objekat je projektovan u stilu poznog francuskog neoklasicizma.  Poseduje duboki suturen, prostrano prizemlje sa stubovima, brojne prostorije na spratu i potkrovlju.

Kako su ranije Niške Vesti pisale, karakteristični su lepo izvedeni biljni ornamenti, timpanoni i prozorski okviri, kao i nizovi stubova, sve u veštačkom kamenu.Kada su 1972. vršeni adaptacioni radovi pred useljenje Predsedništva SO Niša, uklonjena je bogato izvedena ograda od kovanog grožđa, velike vrednosti.

Duži niz godina u ovoj zgradi su se obavljala venčanja, a danas ona služi prevashodno kao kancelarija gradonačelnika Niša.

Objekat, koji je sedište gradonačelnika Niša, zakonom je zaštićen 1986. godine i proglašen je za značajno kulturno dobro.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com