Društvo

Hoće li Nišlije disati čistiji vazduh?

Grad Niš konkurisao je na javni poziv Ministarstva za zaštitu životne sredine, za sredstva kojima bi bila sufinansirana zamena individualnih ložišta u gradu. Na taj način, bila bi smanjena emisija štenih gasova i nivo zagadjenja u gradu.

Ukoliko Grad dobije sredstva na konkursu za zamenu individualnih ložišta, Nišlije bi narednih godina mogli da udišu čistiji vazaduh. Situacija je sada alarmantna, a grad se gotovo redovno nalazi na samom vrhu lestvice po zagađenosti vazduha koji utiče i na zdravlje stanovnika.

“Ideja je da bi grad mogao iz sredstava koja dobije na konkursu da sufinansira zamenu starih kotlova i šporeta koji su koristili ogrevno drvo, ugalj ili mazut sa novim kotlovima na pelet ili priključenjem na sistem daljinskog grejanja ili priključenje kotla na prirodni gas”, kaže Bojan Gajić, energetski menadžer grada Niša.

 

Ukoliko Grad Niš dobije novac preko Ministarstva zaštitne životne sredine, grad bi finansirao 50 odsto sredstava za zamenu indidvidualnih ložišta. Preostalih 50 odsto finansirao bi vlasnik.

Da li će početi zamena individualnih ložišta i da li će Nišlije disati čistiji vazduh znaće se za mesec dana, kada i zvanično budu objavljeni rezultati konkursa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com