Društvo

Hleb u niškim pekarama skuplji pet dinara od ponedeljka

Tradicionalno okupljanje niških pekara svakog 31. januara, na dan Svetog Atanasija Velikog, koji se slavi kao njihov zaštitnik, ove godine proteklo je u znaku najava o poskupljenju hleba u privatnim pekarama i brige o novim parafisklanim nametima. Sve vrste hleba kod privatnika će od ponedeljka 4. februara biti skuplje za 5 dinara.

Ovome je kumovalo poskupljenje sirovina, kaže Bratislav Vukadinović predsednik Unije pekara Niša.

Cena žita na novosadskoj berzi skočila je na 20 dinara, očekuje se i rast cene brašna tip 500 koja je sada 31 dinar. Niški pekari su postigli dogovor da podignu cene svih vrsta hleba za 5 dinara, tako da će od ponedeljka cena najjfetinije vekne hleba biti 35 dinara. Prinuđeni smo na ovu meru, jer, domaćeg žita više nema, a pretpostavljam da će uslediti uvoz iz Turske. Cenu tog žita niko ne zna, zato moramo da budemo spremni za dane ispred nas. Iako smo prema Uredbi Vlade Srbije od avgusta prošle godine imali pravo da veknu prodajemo po ceni od maksimalnih 46 dinara, mi smo Nišlijama hleb prodavali znatno jeftinije”, kaže Vukadinović.

Rok za produženje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, prema kojoj cena nije smela da bude veća od 46 dinara, istekao je 31. januara.

Cena hleba u privatnim pekarama u Nišu bi mogla da bude i veća ukoliko predlog odluke o naplati takse za isticanje naziva firme, odnosno brendiranje, bude usvojen u obliku kakav je sada. Prema novom predlogu odluke pekari su dužni da angažuju firmu koja će uraditi projekat brendiranja, što u proseku košta od 100-200 evra po objektu. Pored toga i dosadašnjeg plaćanja firmarine, u obavezi su da plaćaju isticanje reklame, čija cena zavisi od kvadrature zauzetog prostora na izlogu, što je od 20-50 dinara dnevno, objašnjava Vukadinović, dodajući da će to poremetiti ionako teško poslovanje, a građanima doneti znatno skuplje proizvode.

Želimo da naši proizvodi budu dostupni apsolutno svim građanima. Uz nove namete ne možemo da održimo normalno poslovanje, da redovno izmirujemo poreske obaveze, obezbedimo plate za zaposlene, ulažemo u posao i konačno da nešto ostane i za naše porodice. Nova odluka će posebno opteretiti poslovanje onih koji imaju više poslovnih objekata”, ističe Bratislav Vukadinović predsednik Unije pekara Niša.

U Nišu postoji nekoliko pekara koje imaju više poslovnih objekata. Pekara Branković ih ima čak 16.

Ukoliko bude usvojena ova odluka može negativno uticati na poslovanje svih pekara u gradu. Pokucaćemo na sva vrata i uz saradnju sa Unijom pekara, sa svim privrednim subjektima u gradu, Skupštinom grada, Privrednom komorom, čiji smo članovi, pokušati na sve načine da se odluka još jednom razmotri. Smatramo da pored pada kupovne moći građana, troškova poslovanja, troškova sirovina, iznosa fiskalnih računa, rečju jedne teške situacije, ovaj namet nije neophodan i da će mnoge naše kolege to teško podneti”, kaže Ivan Nikolić generalni direktor preduzeća Pekara Branković, koja je proglašena najboljom u 2018. godini.

Ukoliko predlog o dodatnoj naplati isticanja reklame privatnih firmi bude i konačan, niški pekari najavljuju potpisivanje peticije protiv te odluke.Na obeležavanju slave, niškim pekarima su uručene i blagodarnice za iskazanu plemenitost i humanost iskazanu u brojnim humanitarnim akcijama koje su tokom protekle godine pokrenuli i u njima učestvovali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com