Promo vesti

Hladno ceđena ulja vrhunskog kvaliteta – BEYOND!

Oko masti postoji velika konfuzija. Decenijama su nas savetovali da izbegavamo zdrave prirodne masti, a koristimo rafinisana ulja, za koja se pokazalo da nisu zdrava. Evo šta o tome kaže dr Mark Hajman, autor knjige “Jedite masno, budite vitki”.

Po mišljenju ovog lekara, ali i mnogih drugih medicinskih stručnjaka danas, savet da se unosi samo 5% kalorija iz zasićenih masti podstakao je ljude da koriste rafinisana biljna ulja u velikim količinama. Takođe, zvanični izvori su savetovali široku javnost da 5 do 10% kalorija unose iz polinezasićenih masti.

A rezultat tog i drugih veoma loših nutricionističkih saveta bio je da se unos omega 6 masnih kiselina drastično povećao.

Amerikanci danas, po rečima dr Hajmana, konzumiraju bar dvaput više linolne kiseline nego 1960-tih godina.

Šta je posledica ovoga?

Povećana konzumacija biljnih ulja veoma bogatih omega 6 masnim kiselinama (a u njih spada rafinisano suncokretovo ulje koje je najčešće u upotrebi i kod nas) je povećan broj upalnih oboljenja – zato što ova ulja izrazito podstiču upale. Preterena konzumacija omega 6 masnih kiselina, a nedovoljna konzumacija omega 3 masnih kiselina snažno doprinosi pojavi raznih bolesti, u koje spadaju: gojaznost, predijabetes, dijabetes tip 2, artritis, astma, kardiovaskularne bolesti i autoimune bolesti.

Pa čak i ako konzumiramo omega 3 masne kiseline, veliki unos omega 6 masnih kiselina poništava sve zdravstvene dobrobiti od omega 3. Mnogo bolji izbor, tvrdi dr Hajman, ali i nekoliko drugih istaknutih nutricionista i lekara danas, jesu zdrave zasićene biljne masti, kao što je kokosovo ulje, i stabilne zasićene životinjske masti, kao što je puter, a još bolji od putera je prečišćeni puter, tzv. ghi.

Nova istraživanja, na primer, pokazuju da kokosovo ulje poboljšava odnos “dobrog” i “lošeg” holesterola, što je dobro po zdravlje.

A što se tiče putera, pokazalo se da on poboljšava kvalitet LDL (“lošeg”) holesterola, povećavajući mu veličinu i smanjujući šanse da doprinese srčanim oboljenjima. Zasićene masnoće takođe podižu nivo HDL (“dobrog”) holesterola.

Pri tome, ove masti, (naravno, ako se sa njima ne preteruje) ne podstiču upale.

Dr Hajman zato preporučuje da iz ishrane izostavimo rafinisana biljna ulja, a da se umesto toga oslonimo najviše na ekstra devičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, puter i gi. I to ne samo u salati: pokazalo se da ekstra devičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje i puter imaju dovoljno visoku tačku dimljenja, pa su pogodni i za termičku obradu hrane  – kuvanje i prženje.

Pri tome, maslinovo ulje je najbolje za sirove salate i dinstanje na niskoj temperaturi. Kokosovo ulje podnosi temperature do 175oC, pa je odlično za pečenje i dinstanje na srednjoj vatri.

Ghi (prečišćeni puter) podnosi temperature od 200 do 260oC, pa je odličan za sve vrste termičke obrade.

I puter i gi su bogati omega 3 masnim kiselinama, butiričkom kiselinom koja podstiče imunitet i suzbija upale i štiti od malignih promena na debelom crevu, a takođe su dobar izvor vitamina D i A.

Naravno, najbolje je uvek odabrati organska ulja ako je moguće, i hladno ceđena. Treba ih čuvati u tamnim teglama i na hladnijem mestu (ne nužno u frižideru). Tegle ili boce u kojima držite ulja uvek čvrsto zatvorite, jer kiseonik doprinosi oksidaciji. Takođe, dr Hajman preporučuje da, bez obzira na rok trajanja, ne držimo ulje duže od 2 meseca u špajzu.

Prateći najnovije trendove u nutricionizmu i naučna saznanja, firma Beyond iz Niša je među prvima na domaće tržište iznela hladno ceđeno ekstra devičansko kokosovo ulje vrhunskog kvaliteta, a nedavno i liniju nerafinisanih sirovih hladno presovanih ulja od bundeve, lana i susama, dobijenih najnovijom nemačkom tehnologijom u kojoj temperatura presovanja ne prelazi 37oC, što maksimalno čuva sve vredne sastojke ovih ulja (pri običnom hladnom ceđenju temperature mogu da dostignu i 70 stepeni).

BEYOND
Vožda Karađorđa 76b
018-514-182
shop@zdravahrana.com
FaceBook
www.ZdravaHrana.com

Opširnije o ponudi kvalitetnih jestivih ulja pogledajte na sledećem linku:

Jestiva ulja

 

 

Stručne reference:

http://drhyman.com/blog/2016/11/01/fat-not-make-fat/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7849650

[iframe src=”<iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1451.3563404006557!2d21.90095225800587!3d43.32027374617244!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b76f36642f%3A0xe225d057209e0f82!2zQm_QttC00LAg0JrQsNGA0LDRktC-0YDRktCwIDcwLCDQndC40Yg!5e0!3m2!1ssr!2srs!4v1501946881909″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen></iframe>” width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com