Zdravlje

Hitna pomoć ubuduće samo za hitne slučajeve

Zbog velikog broja gradjana koji se Hitnoj pomoći obraćaju zbog uputa ili pregleda koji nisu hitni, ta ustanova je ovih dana promenila režim rada i sada prima samo hitne i urgentne pacijente, izjavio je direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Slavoljub Živadinović.

“Statistika koju vodimo poslednje dve godine pokazuje da je 95 odsto naših pacijenata trebalo da se zapravo obrate izabranom lekaru. Hitnih slučajeva bilo je samo pet odsto, a od tog procenta samo je 2,5 odsto urgentih”, rekao je Živadinović.

On je istakao da će urgentni pacijenti i dalje biti zbrinjavani u prvoj minuti od javljanja lekaru, svih 24 sata dnevno.

Živadinović je rekao da Hitne pomoći u drugim gradovima poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca odavno primaju samo hitne slučajeve.

Prema njegovim rečima, izmenom režima rada omogućiće se da u noćnoj smeni u Hitnoj pomoći rade dve ordinacije.

On je rekao da Hitna pomoć više neće tolerisati pacijente koji su pritiskom na lekare dolazili do pomoći koja im nije bila hitno potrebna.

“Za one koji su agresivni zvaćemo policiju i pisaćemo prijave. Hitna pomoć nije mesto za one kojima se žuri kod lekara da bi nakon toga završavali privatne poslove, nego za one kojima je pomoć hitno potrebna”, kazao je Živadinović.

Prema njegovim rečima, Zavod za hitnu medicinsku pomoć trebalo bi da vrlo brzo promeni naziv u Zavod za urgentnu pomoć, kako bi se i time pacijentima stavilo do znanja o kakvoj ustanovi je reč.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com