Društvo

Hitna pomoć spasavala stanara kome je Elektrodistribucija htela da isključi struju

Nemile scene viđene su јuče u Triglavskoj ulici u Nišu kada su radnici Elektrodistribucije (EDB) došli da iseku struju i skinu strujomere porodicama koje imaju nagomilane dugove.

Stanari stambene zgrade u Triglavskoj i radnici Elektrodistribucije su se verbalno sukobili zbog čega je morala da interveniše policija, a intervenisala je i Hitna pomoć jer je jednom od stanara pozlilo. Ekipa Hitne pomoći je na nosilima odnela muškarca, što je izazvalo i dodatno uznemirenje ostalih stanara, ali je na sreću dužnika, ekipa Elektrodistribucije otišli ne isekavši im struju.

Roberto Stojanović, stanar kome je pozlilo, kazao je za da su radnici EDB „banuli“ sa spiskom za isključenje na kojem je i njegovo ime, zbog čega se veoma uznemirio i onesvestio.

Foto: B.Lj.

„Kada sam ih video u hodniku da žele da mi skinu strujomer, osetio sam da mi je loše i pošao sam u stan da popijem lekove, jer sam srčani bolesnik. Međutim, nisam stigao do stana, onesvestio sam. Kad sam malo došao k sebi, osetio sam bolove u grudima, a do Kardiologije gde su me odvezli, nekoliko puta sam ostajao bez svesti. Sada se bolje osećam, tamo sam primio infuziju i otpustili su me na kućno lečenje“, kazao je Stojanović, inače samohrani otac.

Kazao je da ima veliki dug za struju, ali da od socijalne pomoći koju prima ne može da redovno plaća račune i da školuje maloletnog sina.

„Mi ne trošimo mnogo, nikada ne izađemo iz „zelene zone“. Nemamo klimu, u kupatilu imamo bojler od 25 litara, grejemo se na drva. Kad imam para platim dva, tri računa. Međutim, kako da ja, kao kao korisnik socijalne pomoći i narodne kuhinje, da redovno plaćam struju. Država treba da nađe način da mi omogući da plaćam, a ne da mi traži da platim ceo dug odjednom. Sa ovom socijalnom pomoći koju primam nisam u mogućnosti da to učinim. Ne želim da budem dužnik, niko ne voli da živi tako“, istakao je Stojanović.

On je kazao da današnji pokušaj Elektrodistribucije da im isključi struju nije prvi, da su unazad nekoliko godina takođe to isto pokušavali.

„Jedno vreme ih nije bilo, verovatno zbog korone i izbora. Kad su izbori tada nas niko ne dira. Danas su došli sa rečima: „Nemamo mi sa vama šta da pričamo, mi smo došli da vam isečemo struju i deinstaliramo strujomer“. Da li to ima smisla da vas neko na plus 40 stepeni ostavi bez struje i to u 21. veku. Struja je civilizacijska tekovina i potrebna je svima, kao i voda“, naglasio je Stojanović.

Stanarka Milena Budić rekla je da se na spisku za isključenje našla i njena porodica, a da su ih zaista isključili ne zna šta bi radila jer ima četvoro dece, od kojih najmlađe ima godinu dana.

Dodala je da račune za struju plaća „koliko može“, ali da žele da je isključe zbog starih dugova.

Foto: B.Lj.

„Došli su bez naloga za isključenje, samo sa nekim spiskom. Mi smo sa njima lepo, a oni su nam se smejali. Čovek je pao, onesvestio se, a oni su „mrtvi ladni“ stajali. Ja i trojica komšija smo pokušali da ga podignemo, ali nismo mogli. Deca su se uplašila mnogo, počela su da plaču“, rekla je Budić.

 

Stanari zgrade u Triglavskoj su kazali da su radnici Elektrodistribucije pri odlasku rekli da će za koji dan doći ponovo, ali da će onda isključiti celu zgradu.

„Ukoliko zaista to urade, to će značiti da zbog četiri stana, ostane bez struje cela zgrada sa 30 stanova. To bi značilo da bi se zavadili, okrenuli jedni protiv drugih. Već mesec dana unazad zbog radova u ulici nemamo vodu, još bez struje kad bi ostali to bi bilo strašno“, rekao je jedan od stanara.

Stanari zgrade u Triglavskoj ulici, mišljenja su da svakako država treba da se umeša i da pomogne ljudima koji žive od „socijale“ u rešavanju problema nagomilanih računa za struju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Distribucija je drzava u drzavi i rade sta hoce,to drzavi i odgovara jer skupljju harac,tj pune budzet.Da li je neko socijalni slucaj bas ih briga,puna su usta svih u predizbornim kampanjama da ce da se rese mnoge stvari,ali to posle izbora puj pike ne vazi

  2. Njima pojedinima tamo u tim zgradama su svi dugovi “stari” dugovi , nista ne placaju a trose sve. Mozete da pljujete distribuciju koliko hocete ali to ponasanje se nigde ne tolerise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com