Zdravlje

Hiperbarična komora LEK za dijabetsko stopalo

Niška ordinacija za hiperbaričnu medicinu Intermedic-HBO mesto je gde oni najteži bolesnici pronađu izlečenje.

Tretmani hiperbarične komore nisu namenjeni samo onima koji imaju patogene promene, već se u komori nađu i oni potpuno zdravi  koji žele da povrate snagu, ublaže stres a dame povrate gipskost tela i elastičnost kože.

Lečenje u hiperbaričnoj komori svodi se na upotrebu jednog leka – to je čist kiseonik koji se udiše i boravi u njemu  pod pritiskom većim od atmosferskog, sve se to obavlja u specijalnim uređajima – hiperbaričnim komorama.

Foto: Intermedic-hbo

“Lečenje kiseonikom postiže se pre svega povećana količina ovog gasa u tkivima i organima, tako je povećana i cirkulacija krvi. Kiseonik pomaže da zarastaju rane i kosti, antidematozan učinak je značajan kao i smanjenje otoka. Povećan imunitet normalan je sled događaja uz antioksidativnu zaštitu organizma povećano je delovanje antibiotika, hemoterapeutika, diuretika i drugih lekova”, dr med. Dušan M. Velevski jedan od malobrojnih stručnjaka za hiberbaričnu medicinu u Srbiji.

Hiperbarična komora ima višestruku primenu ali oni najbolji rezultati postižu se kod lečenja DIJABETSKOG  STOPALA.

Foto: Intermedic – hbo

Dijabetesno stopalo (DS) je jedna od mnogobrojnih komplikacija šečerne bolesti i nastaje kao posledica ishemije (oslabljene cirkulacije zbog oboljenja arterija nogu) i neuropatije.

Blaži stepen neurovaskularnih promena na donjim ekstremitetima obično je bez kliničkih simptoma, a ako proces napreduje bolesnik se žali na hladnoću u nogama, smanjenje mišične sposobnosti, smetnje u senzibilitetu i pojavu dijabetskih čireva.

Pojava čireva (ulceracija) na stopalu, zatim nastanak gangrene i posledične amputacije su značajan razlog invalidnosti kod obolelih od dijabetesa. Ove komplikacije predstavljaju veliki medicinski, socijalni i ekonomski problem i značajno smanjuju kvalitet života dijabetesnom bolesniku.

Faktori rizika za razvoj ove bolesti su :

 • starost bolesnika i trajanje šečerne bolesti duže od 10 godina, loša regulacija šečera u krvi sa vrednostima iznad 10 mmol
 • arteroskleroza i dijabetska vaskulopatija
 • poremečaj senzibiliteta (polineuropatija)
 • pušenje
 • loša edukacija šečernoj bolesti i nezi stopala, nošenje neadekvatne obuće
 • deformiteti koštano-zglobnog sistema i neadekvatno opterečenje stopala
 • profesionalna izloženost stopala dijabetičara hladnoći i vibracijama

DS  može da se podeli u dva tipa  

Foto: Intermedic – hbo

Neuropatsko stopalo gde dominira neuropatija dok je cirkulacija još zadovoljavajuća, a klinički se manifestuje kao utrnulost, peckanje u prstima i stopalima, osečaj hladnoće stopala iako su ona topla, bol u nogama u toku mirovanja naročito noću, koji popušta nakon kretanja ili hladjenja, otok stopala i jaka tendencija ka keratizaciji kože i noktiju prožetih gljivicama.

 Neuroishemično stopalo gde je pored neuropatije prisutna i vaskulopatija (nedovoljna cirkulacija) koja rezuluje pojavom rana (ulceracija) koje veoma teško sraščuju. Klinički se manifestuje kao hladna stopala, plavičasto-blede boje, promene na koži u vidu ostrvaca modre boje, bolovi ili grčevi u potkolenicama i stopalima pri hodanju koji popuštaju nakon mirovanja.

Klinička slika se karakteriše sledećim vidljivim manifestacijama :

 • Simptomi priferne neuropatije
 • Simptomi periferne arterijske insuficijencije
 • Hronični otok stopala i potkolenica
 • Ishemijske promene u mekim tkivima stopala
 • Ulceracije na koži stopala (najčešće prstiju) sa infekcijom ili bez nje
 • Nekroza i gangrena

LEČENJE DIJABETSKOG STOPALA

Ovo lečenje dugo traje i mora dag a vodi lekar.  Lečenje je multidisciplinarno i zahteva konsultacije dijabetologa, neurologa, vaskularnog i ortopedskog hirurga i specijaliste hiperbarične medicine.

Upotreba adekvatne terapeutske obuče (sa posebnim ulošcima ili bez njih) znatno smanjuje pritisak na ugroženo mesto stopala.

Ulceracije je potrebno redovno previjati, po potrebi uraditi i hirišku obradu, a u slučajevima pojave infekcije dati antimikrobni lek po antibiogramu.

Foto: Intermedic – hbo

Hiperbarični tretman ulceracija sprovodi se u hiperbaričnim komorama u seansama od 60 do 90 minuta u proseku 15 do 20 dana, na pritisku od 1,8 do 2,2 bara. Hiperbarni kiseonik dovodi do veče oksigenacije obolelog tkiva, ima antiseptično dejstvo, smanjuje otok, ubrzava proizvodju kolagena i stimuliše neoangiogenezu (stvaranje novih krvnih sudova, 2-3 mm dnevno, i stvaranje kolateralnog krvotoka).

PREVENTIVNE MERE koje treba svakodnevno da sprovodi svaki dijabetičar  

 • samo ranim prepoznavanjem i brzim lečenjem početnih promena DS se može sprečiti
 • svakodnevno pranje stopala mlakom vodom i sapunom, a nakon toga obaveznim sušenjem posebno prostora izmedju prstiju
 • svakodnevno kožu stopala treba mazati hidratantnim neparfimisanim kremama, što sprečava isušivanje kože i održava njenu elastičnost

 Nokte na stopalima treba redovno kratiti

 • dijabetičar nikada nebi trebalo da hoda bosonog, čarape koje nosi trebaju biti pamučne ili vunene, odgovarajuče veličine da ne stežu.Dokolenice se ne preporučuju jer stežu i ograničavaju krvotok.
 • cipele koje koristi bolesnik moraju biti od meke kože, dovoljno široke u prednjem delu, a zimi dovoljno tople da zaštite stopala od hladnoće.
 • diabetičar mora biti posebno oprezan ako pregledom registruje žuljeve, zanoktice, urasle nokte, kurje oči, čukljeve, deformisane zglobove ili ranice na stopalu. Mora se odmah javiti svom lekaru uz čiju će pomoć sprečiti da se bolest dalje razvija.
 • Treba izbegavati stavljenje lekovitih biljaka ili meleme na ranu.

Ordinacija Intermedic-HBO  nalazi se na Keju Mike Paligorića 20, a više informacija mogu se dobiti na telefone 018 290 999, 064 613 72 79 i 063 876 90 31 i na email: info@intermedic-hbo.rs.

www.intermedic-hbo.rs

Foto: Intermedic-hbo; dr Dusan M. Velevski

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com