Društvo

Himna zastavi Srbije – PATRIOTE (VIDEO)

U susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pokrenut je projekat pod nazivom Za srpsku zastavu.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Univerziteta u Prištini – Kosovska Mitrovica, Eparhije raško-prizrenske, Kopnene vojske Vojske Srbije, Kulturno-prosvetnog udruženja Rašanka iz Novog Pazara, uz učešće osam učiteljskih i pedagoških fakulteta iz Srbije i Republike Srpske (Učiteljski fakultet u Prizrenu–Leposavić, Učiteljski fakultet u Beogradu, Pedagoški fakultet u Užicu, Pedagoški fakultet u Vranju, Pedagoški fakultet u Somboru, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Filozofski fakultet u Banjoj Luci, Pedagoški fakultet u Bijeljini, uz podršku Fakulteta umetnosti u Zvečanu i studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Projekat je podržan od strane srpskih institucija na Kosovu i Metohiji: Opština Leposavić, Opština Kosovska Mitrovica i Opština Zvečan.

Projekat je podrazumevao audio snimanje pesme Himna srpskoj zastavi i njenu ekranizaciju.

Tekst pesme napisao je Laza Kostić, i ona do sada nije muzički obrađivana.

Po prvi put, na njenom muzičkom oblikovanju radili su profesori Univerziteta u Prištini ‒ Kosovskoj Mitrovici: prof. dr Biljana Belojica Pavlović, u saradnji sa doc. dr Petrom Ilićem, Lazarom Marićem i Dušanom Popovićem. Ekranizaciju pesme obavio je Igor Vuković, u porti manastira Manasija i u porti manastira Pećka Patrijaršija.

Deo spota rađen je na srednjovekovnom gradu Zvečanu. U spotu učestvuju i oficiri Kopnene vojske Vojske Srbije, kao i Jelena Spirić, istaknuti solo pevač iz Kosovske Mitrovice.

U projektu je učestvovalo 20 profesora sa svih učiteljskih i pedagoških fakulteta u Srbiji i Republici Srpskoj i oko 30 studenata i 10 oficira Kopnene vojske. Ovaj projekat imaće dalekosežan značaj u nacionalnom vaspitanju mladih generacija, kao i u promovisanju, negovanju i očuvanju srpskog kulturnog nasleđa i identiteta, te poštovanja nacionalnih simbola.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com