Društvo

Higijenske paktete dobilo 500 romskih porodica u Nišu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prisustvovale su danas podeli 500 higijenskih paketa u Romskom kulturnom centru u Nišu. Obradović je najavila da će u Srbiji biti podeljeno ukupno 12.000 paketa u 179 podstandardnih naselja u 29 gradova i opština.

 

“U borbi protiv kovida izuzetno je važna higijena i stalno pranje ruku, nošenje maski i korišćenje alkohola, a najveći broj stanovnika romskih naselja, koji su uglavnom stanari podstandardnih naselja, to sebi ne može da priušti”, izjavila je Obradović.

Prema njenim rečima, pripremu paketa pomogli su donatori – GIZ, Fond za otvoreno društvo, Stalna konferencija gradova i opština i Crveni krst Srbije.

“Pored podele paketa mi evidentiramo ljude za vakcinaciju, a vrlo je važno da i ih i posle evidentiranja proveravamo i podstičemo da i zaista odu na vakcinaciju i revakcinaciju”, rekla je Obradović.

Foto: B.LJ.

Ona je kazala da je za svaku pohvalu to što se Niš nalazi na šestom mestu u Srbiji po procentu stanovništva koje je vakcinisano.

“Sa nešto manje od 120.000 stanovnika koji su primili prvu dozu, odnosno sa 56,5 odsto vakcinisanih Niš se nalazi na šestom mestu, iza Priboja i četiri beogradske opštine”, rekla je Obradović.

Na pitanje novinara da li Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave može da pomogne da stanovnici brojnih romskih naselja dobiju struju i vodu, Obradović je rekla da ministarstvo “traži odredjene mere, ali da se radi o jednom kompleksnom problemu”.

“Mapiranje podstandardnih naselja mi smo konačno dobili sliku gde treba intervenisati, a to je početak rešavanja problema”, rekla je Obradović.

Prema njenim rečima, ministarstvo je uputilo nekoliko dopisa gradovima i opštinama i insistiralo da tokom kovida ne bude isključivana struja i voda. Medjutim, dodala je, uvek je problem u Srbiji, da se svako i najbolje rešenje izvrgne ruglu ili zloupotrebi.

“U situaciji kad sam insistirala da se ne isključuje struja romskim naseljima zbog gradjana koji tu žive mi smo zabeležežili da se odredjene firme, koristeći to što Romima u nekom naselju nije isključena struja i pored velikih dugovanja, namerno priključivale tamo na mrežu i tako smanjivale troškove poslovanja”, izjavila je Obradović.

Dodala je da u tim situacijama ne može da insistira da lokalna samouprava i dalje dozvoljava da bude neplaćena struja, a slična situacija je i sa vodom.

Sotirovski je kazala da u Nišu ne postoji ni jedno romsko naselje koje u ovom trenutku nema struju.

“Mi smo ušli u proces legalizacije njihovih kuća, tamo gde je moguće. Dve lokacije nisu moguće trenutno to su Crvena zvezda koje se kao romska mahala nalazi na privatnom zemljištu i drugo je Jevrejsko groblje”, navela je Sotirovski.

Obradović i Sotirovski danas su obišle Gradsku upravu u ulici Nikole Pašića u kojoj će uskoro početi pripreme za otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com