Društvo

Hidroelektrana Sićevo kod Niša napunila 90 godina rada

Mala hidroelektrana „Sićevo“ na reci Nišavi, ove godine je napunila 90 godina rada. Gradnja hidroelektane „Sićevo“ u blizini istoimenog sela u Sićevačkoj klisuri kraj Niša, započela je 1928. godine, a završena je 1931. godine, kada je i puštena u pogon.

Inženjer Milan Djurdjanović iz EPS-ovog ogranka „Obnovljivi izvori“ kazao je da je hidroelektrana „Sićevo“ neprekidno radila svih proteklih devet decenija.

„Hidroelektrana radi 24 sata, 365 dana u godini. Manjih prekida rada bilo je za vreme remonta i niskog vodostaja Nišave“, rekao je Djurdjanović.

Dodao je da za proteklih 90 godina postojanja hidroelektrane bilo vrlo malo kvarova, a zamenjeni su samo delovi koji mogu da se vremenom pohabaju, poput ležajeva i lopatica.

„Iako ima dosta staru opremu hidroelektrana daje godišnje oko četiri miliona kilovat sati električne energije. Njen kapacitet 1,3 megavata. To je instalisana snaga, koja je nakon ovoliko duge eksploatacije smanjena, ali biće revitalizacije i ponovo će raditi punim kapacitetom“, izjavio je Djurdjanović.

Prema njegovim rečima, hidrocentrala „Sićevo“ ima tri agregata, tri generatora, a samim tim i tri turbine i sve ostalo što čini agregat.

„Brana se nalazi na oko dva kilometra od mašinske zgrade. Od količine vode koja dolazi od brane do hidroelektrane dolazi kanalom zavisi koliko će agregata u kom trenutku raditi“, objasnio je Djurdjanović.

Najveći deo novca za izgradnju hidroelektrane obezbedjen od ratne odštete koju je Kravljevina Srbija naplatila posle Prvog svetskog rata.

Projekat izgradnje uradila je firma „Siemens-Schuckert“, koje je proizvela i svu neophodnu opremu.

U niškom kraju jedino je od HE „Sićevo“ starija hidroelektrana „Sveta Petka“ u Ostrovici koja radi od 1908. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button