Društvo

HEROJ NEĆE BITI ZABORAVLJEN: Doktor Lazić čuva Klinički i svoje Nišlije (FOTO)

Nišlije će zauvek pamtiti svog omiljenog doktora Miodraga Lazića, koji se nesebično davao tokom čitave svoje karijere kako bi spašavao živote. Tako je i otišao, kao heroj, boreći se za živote i zdravlje svojih sugrađana. Od kako je Nišlije zadesila vest o njegovoj smrti, svake večeri širom grada čuli su se taktovi numere “Marš na Drinu”, koju su njegovi sugrađani puštali njemu u čast i kojom su ga poslednji put ispratili na dan sahrane. Sada, nekoliko mladih Nišlija odlučilo je da njegov lik i delo zauvek sačuva od zaborava i da mu u znak zahvalnosti posveti mural.

Mural će se nalaziti na raskrsnici Sremske i Bulevara dr Zorana Đinđića, odakle će “čuvati” Klinički centar i podsećati i lekare i svoje sugrađane šta to znači čast i ljubav prema svom narodu.

Jedan od inicijatora izrade murala je Gavrilo Stanković, student teologije.

“Imam prijatelje u Republici Srpskoj, doktor Miodrag Lazić je bukvalno tamo ikona. Ja sam znao za njega, ali nažalost, do njegove smrti nisam ni bio svestan šta je sve učinio za svoj narod. Ovo je najmanje što možemo da učinimo za njega”, kaže Stanković za Niške Vesti.

Ovim muralom, dodaje Stanković, žele da ovekoveče sve što je dr Lazić radio.

“Siguran sam da će nas ovaj mural sve nadživeti. Na kraju krajeva, svakoga ko ovde prođe podsetiće šta to znači biti čovek, biti Srbin, biti patriota, voleti svoj narod i davati se za njega mnogo više nego za svoju sopstvenu korist”, ističe Gavrilo.

Kako bi realizovali ideju, Gavrilo je pozvao svog prijatelja Lazara, koji je diplomirani umetnik i koji već ima iskustva u slikanju murala.

“Da nemam već iskustva sa izradom murala nisam siguran da bih prihvatio ovako ozbiljnu i odgovornu stvar. Zaista je bitno da se na neki način odužimo čoveku koji je spasio mnogo života, koji potiče iz ovog grada i mislim iskreno da je malo besmisleno da širom Srbije rade murale, a i preko granice, a da u njegovom gradu ne postoji jedan koji mu je posvećen”; kaže Lazar.

Momci su sakupili potpise stanara koji su, kako kažu, bili oduševljeni ovom idejom, a izrada murala trebalo bi da se privede kraju do četvrtka, pre policijskog časa.

“Čast mi je što radim mural posvećen ovakvom čoveku i zasita mi nije teško da uložim svo svoje stečeno znanje i iskustvo u ovo”, ističe Lazar.

Sigurni smo da ćemo svi s ponosom prolaziti pokraj murala na kome će biti lik doktora Miodraga Lazić.

Koliko su ga Nišlije volele govori i činjenica da fejsbuk grupa “Inicijativa za naziv Kliničkog centra Niš – Dr Miodrag Lazić LAZA” ima već skoro 50 hiljada članova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com