Kultura

Helena Milošević: Kad portret progovori o osobi

U Kafe galeriji “Paris Art” u nedelju 5. avgusta u 19 sati biće otvorena izložba crteža kombinovanih tehnika Helene Milošević, studenta Fakulteta umetnosti u Nišu.

Iako je učestvovala i organizovala vise izložba do sada, ovo je  u Nišu  njena prva samostalna izložba. Izložba nosu simboličan naslov „Glava“, a umetnica objašnjava zbog čega se odlučila da tako nazove svoje prvo samostalno izglaganje crteža.

Foto: Helena Milošević, privatna arhiva

„Serija crteža “Glava” predstavlja beleške o osobi. Devijantnost karaktera prikazana je kroz brze i razigrane poteze, boje i teksture bez mnogo premišljanja radi predstavljanja svežine prvog utiska. Rasterećen težnje ka realnoj predstavi lika, portret postaje igra i samo duhom govori o osobi koju nosi“, objašnjava ova mlada umetnica.

Većina crteža izra]ena je pod spontanim okolnostima bez prilike za preteranu dodatnu intervenciju. Tokom same izrade crteža, lik je ugledan samo jednom kako bi ostala dosledna temi serije.

„Kroz istraživanje lica, nos postaje glavni obris na crtežima kao nosioc najjačih karakternih osobina, a inspirisana sam antičkim rimskim bistama sa dominantnim likovima kukastih noseva. Obično predstavljen kontrastnom bojom i nametljivim oblikom trougla, kompoziciono služi kao akcenat na centru crteža, shodno samom mestu koje zauzima na licu“, kaže Helana. „Oči i usne su putokazi na crtežu koji vode oko posmatrača preko površine samog rada. Boje su odabrane u trenutku i bez mnogo premišljanja, a često bi i sama portretisana osoba birala kojom bojom želi biti pretstavljena. Kao dok posmatramo nekog, oko se ne zadržava na jednoj tački previše dugo, a ni olovka na papiru“.

Za svoje predstavljanje ljubiteljima slikarstva Helena je namerno izabrala prostor Kafe galerije Pariz Art.

Foto: Helena Milošević; privatna arhiva

„Kafe galerija Pariz Art je do sada puno puta izašla u susret mladim umetnicima, pa tako bilo i sada. Mali i udoban izlagački prostor savršeno je intiman za izložbe ovog karaktera jer ne dozvoljava publici da radove gledaju sa distance – fizičke i duševne. U brzim potezima na radovima koji će se biti izloženi treba se uživati izbliza i polako, upoznati se sa likom kako ni jedan ne bi bio stranac“.

Helena Milošević rodjena je marta 1998. u Prištini. Trenutno je na osnovnim studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek za grafički dizajn. Jedan je od članova i osnivača nezavisne umetničke grupe PETA128, sa kojom je ostvarila brojne izložbe u Srbiji.

Redovnu izlagačku aktivnost ima od 2013. godine kada je prvog puta izlagala svoje radove na grupnoj izložbi u Niškom Domu vojske i u Sofiji, Bugarska, pod mentorstvom umetnika Vasilija Perevalova. Od tada je učestvovala na brojnim izložbama sa srednjom školom i grupom PETA128.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com