Društvo

Haradinaj preti “Albanijom do Niša”, razloga za brigu nema

Nedavni sukobi u Makedoniji i provokacije albanskih zvaničnika na račun Srbije i “Albnije do Niša”, ponovo su isprovocirali pojedine medije, željne verovatno većeg tiraža, da ponovo pokrenu temu “Albanizacija Srbije”.

Podstaknuti provokacijama koje dolaze sa albanske strane, od kandidata koji na taj način žele da prikupe poene pred izbore koji će se održati u junu, srpski mediji navode da je cilj Albanaca – “Velika Albanija”, koja bi se prostirala čak do Niša.

Naime, kada je pre nekoliko dana predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo preti Srbiji i poručio da, ako postane premijer, a Srbija do tada ne izbriše Kosovo iz svog ustava, on će trećinu teritorije Srbije prisvojiti Kosovu, počevši, kako je rekao, od Niša. Neki mediji iskoristili su to kako bi skrenuli pažnju da Albanci več uveliko kupuju stanove u Nišu.

Međutim, razloga za zabrinutost, kako navode vlasnici agenicija za nekretninu, nema, jer podatak da Albanci masovno kupuju stanove u Nišu, ipak nije tačan.

Vlasnik agencije Premijer plus Nikola Boranijašević kaže da je u određenom periodu bilo nekoliko sporadičnih slučajeva kupovine stanova od strane Albanaca, ali da na osnovu toga ne može da se govori o masovnoj kupovini.

„Ja ni jednom Albancu nisam prodao stan. Možda postoji neka agencija koja se bavi isključivo prodajom stanova Albancima, ali to može lako da se proveri. Svako mora da ode kod notara da overi ugovor, ili u katastar da obavi preknjiženje. Cifra od 300-400 stanova godišnje koja se pominje je neverovatna. Ja mislim da za tri godine sve agencije zajedno nisu prodale toliki broj stanova u Nišu“, rekao je Boranijašević.

I u drugim agencijama za nekretnine kažu da nisu ni jedan stan prodali Albancima, ali ističu da Nišlije koje žele da prodaju stan često pitaju na koji način da ga prodaju Albancima, jer očekuju da će više novca dobiti za nekretninu.

Ovakav način razmišljanja, ističu u agencijama, doprineli su mediji koji neprekidno pišu o naseljavanju Albanaca na jug Srbije.

Od 2010. godine prebivalište na području Policijske uprave Niš prijavilo je samo 1.086 lica iz Autonomne pokrajne Kosovo i Metohija.

Boravište je na području koje pokriva PU Niš u istom periodu prijavilo 985 lica sa Kosova i Metohije.

Od 2010. do kraja 2014. godine doneta su 74 rešenja o poništavanju prebivališta, odbijen je 231 zahtev za prijavu prebivališta i 135 zahteva za prijavu boravišta, navode iz PU u Nišu.

Prijava prebivališta i boravišta lica sa područja Kosova i Metohije obavlja se u skladu sa Uredbom o postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje pasoša za lica sa područja pokrajine objavljene u Službenom glasniku broj 76 iz 2009. godine, precizirali su u policiji.

Za lica koja podnose zahteve za prijavu prebivališta ili boravišta vrši se terenska provera kako bi se ustanovilo da li se lice nalazi na adresi koje je navelo, a rešenja o poništenju prebivališta donosila su se u slučajevima kada se na terenu utvrdi da se lice sa Kosova i Metohije ne nalazi na prijavljenoj adresi, napominju iz PU Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com