DruštvoRegion

Haljine sa motivima srpske tradicije, sa banjskog šetališta putuju u Pariz

Ekskluzivni modeli odevnih predmeta inspirisani srpskom tradicijom, koji su predstavljeni na Etno sajmu u Niškoj Banji, uskoro će biti prezentovani u evropskoj prestonici mode, u Parizu.

Udruženje “Jefimija” iz Velike Hoče, Evropska inicijativa poslovnih žena “Evro žena” i Udruženje žena “Kruna” iz Niške Banje, počeli su pripreme za odlazak u Francusku, a deo kolekcije prikazali su i posetiocima Etno sajma.

Šetalište u centru Niške Banje prethodna tri dana je podsećalo na vreme kakvo više ne pamte ni najstariji. Narodna pesma, igra, zanatski proizvodi, proizvodi domaće radinosti, kao i odevni predmeti inspirisani srpskom tradicijom, razigrali su srca posetilaca Niške Banje.

Foto: MI

Osim što obogaćuju turističku ponudu Niške Banje, ovakve manifestacije, čiji je osnovni cilj promocija narodnog stvaralaštva i tradicije, imaju i svoju poslovnu stranu.

Osim prezentacije proizvoda narodne radinosti i lepog druženja, ovaj Etno sajam je doprineo još čvršćoj saradnji između udruženja. Dogovorena je zajednička promocija proizvoda koju će realizovati tri udruženja – “Jefimija” iz Velike Hoče, Evropska inicijativa poslovnih žena “Evro žena” i “Kruna” iz Niške banje. Modele koje su posetioci mogli da vide u Banji, uskoro će videti i publika u Parizu. Pripreme su već počele i mi se radujemo tome, jer je srpska narodna radinost tražena u svetu i veoma plaćena”, kazala je na dodeli tradicionalnih priznanja Danijela Petković predsednica Udruženja “Kruna” iz Niške Banje.

Foto: MI

“Košuljа belа – od rođenjа do sudnjeg dаnа” bila je tema ovogodišnjeg Etno sajma. Žiri sastavljen od etnologa ocenjivao je ručno tkаne i vezene bele košulje, a u mnoštvu izuzetnih, trebalo je izabrati nаjkompletniju i nаjlepšu. Odlučivale su nijanse, a prema oceni žirija belu košulju za prvu nagradu izradila je Milijana Joksić iz Užica. Drugu nagradu dobila je Zorica Petković iz Lapova, a treću Miroslava Manov iz Niša.

U kategoriji “otgnuto od zaborava”, gde je žiri tragao za najstarijom belom košuljom, ali i ocenjivao autentičnost materijala i motive, belu košulju staru više od veka, na etno susretima u Niškoj Banji prezentovala je Slobodanka Simić iz Kuršumlije.

Foto: MI

Za susrete etno stvaralaca u Niškoj Banji, tradicionalno valada veliko interesovanje, pa je ove godine zabeležen rekordan broj učesnika. Došli su iz nekoliko gradova Vojvodine, sa Kosova i Metohije, iz Arilja, Čačka, Ćićevca, Kragujevca, Paraćina, Negotinske Krajine, a najviše ih je bilo sa prostora južne Srbije.

Foto: MI

Velika Hoča jedno je od retkih mesta u Metohiji nadomak Prizrena, gde su Srbi opstali i po dolasku međunarodnih snaga. Pre dve decenije tamo je živelo oko 1.500 ljudi, a danas ih je tri puta manje. Opstaju živeći nadomak srednjovekovnih svetinja i čuvajući srpsku tradiciju.

Ne damo da padne u zaborav. Naše naselje je jedan veliki kulturno-istorijski kompleks koji mnogi nazivaju srpskom Svetom Gorom, jer se na tom prostoru nalazi čak 12 srednjevekovnih manastira. Kad živite u takvom okruženju jednostavno ne možete da dozvolite da se potpuno zaboravi pustovanje vune, zlatovez, tkanje i drugi stari zanati. To ima i svoju isplativu stranu, jer su ručno rađeni proizvodi izuzetno traženi u svetu”, kažu u Udruženja “Jefimija” iz Velike Hoče.

Foto: MI

Slike sa banjskog šetališta su obišle Evropu, zahvaljujući novinarima koji su u Nišku Banju došli iz Francuske, Makedonije i Republike Srpske, ali i društvenim mrežama čije su stranice, u sva tri dana Etno sajma, bile preplavljene fotografijama ekskluzivnih i tradicionalnih modela srpske narodne radinosti.

Kultuno umetnički program upotpunio je nastup dvadesetak folklornih ansambala, za koje je žiri imao uglavnom pohvale, ali i kritike.

Foto: MI

Etno Sajam zaslužuje da preraste u veliku tradiciju zato ga treba negovati i treba se držati onog što je prirodno. Ako je bog rešio da devojčica bude devojčica, molim vas da ih ne oblačite u mušku narodnu nošnju samo zato što vam fale muški igrači. To nije u tradiciji Srbije”, čulo se sa bine na dodeli priznanja i zahvalnica najboljim folklornim ansamblima.

Foto: MI

Tаkmičenje pod nаzivom “Slаtkа mаštа” u okviru kojeg su domаćice pokazale svu svoju inovativnost u spremаnju kolаčа i slаtke zimnice, najviše je interesovalo najmlađe posetioce. Za one nešto starije, u saradnji sa lovačkom sekcijom “Niška Banja” organizovan je tradicionalni “Lovački uranak”. Učestvovalo je nekoliko lovačkih udruženja iz čitave Srbije, koji su posetiocima ponudili lovačke specijalitete i čuveni lovački gulaš spreman na otvorenoj vatri.

Etno Sajam u Niškoj Banji, 12. po redu, podržali su GO Niška Banja, Turistička ortganizacija Niš, Kopnena vojska Srbije, OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Niške Banje i brojni sponozori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com