Društvo

Haljina “Srbija” ostavila bez daha Moskovljane, a među motivima su i Niška tvrđava i Bubanj

Jelena Dimitrijević je modna dizajnerka iz Niša, a pažnju javnosti je privukla “haljinom Srbije” koja je pravo umetničko delo. Haljinu je na manifestaciji “Armija kulture”, na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, nastupajući ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nosila operska pevačica Mina Gligorić iz Beograda.

Na “haljini Srbije” oslikano je čak sedamnaest simbola srpske istorije, a kako Jelena ističe, za nju je pravljenje ove haljine bila velika čast, ali i izazov. Kaže da je joj je izradu haljine bilo potrebno mesec dana, ali se trud na kraju isplatio.Pažljivo su birani i motivi koji su oslikani.Jelena je kreacijom “haljina Srbije” potvrdila svoje reči i dokazala da se trud i rad na kraju uvek isplate.

Foto: Jelena Dimitrijević; privatna arhiva

Spomenik u Šumaricama, spomenik Stefanu Nemanji, Gračanica, Niška tvrđava, Avala,…samo su neki od 17 motiva koje je dizajnerka iz Niša ručno oslikala na purpurnoj haljini. Golubačka tvrđava, Hram Svetog Save, Pobednik i manastir Žiča samo su deo motive koji su od haljine napravili remek delo.

“Mina je za moj rad saznala preko društvenih mreža i htela da osmislimo nešto što bi bilo jedinstveno. Ona je prelepa crnka tako da bi joj svaka haljina lepo pristajala a njena lepota je samo još više istakla lepotu ove haljine. Sada smo obe ponosne što je haljina primećena”, kaže Jelena i dodaje da ovakav rad nema cenu i da je neponovljiv.

Foto: Jelena Dimitrijević; privatna arhiva

Jelena je u svetu mode i dizajna već dugo godina poznata po originalnim kreacijama koje su prepoznatljive po oslikanim detaljima “batik” tehnikom. Ipak, priznaje da je ova haljina njeno “remek delo” za koje nije štedela trud i vreme.

“Pripremila sam i više motiva ali sam se ipak odlučila za ovih 17 jer da ih je bilo više bili manji i možda ne bi bili efektni. Za mene je ovo bila jedinstvena prilika da se Srbija pokaže u što boljen svetlu”, kaže Jelena.

Svoj stil rada Jelana opisuje kao jedinstven i svoj zaštitni znak.

“Ljubav prema umetnosti je moja inspiracija za stvaranje. Svaki komad koji uradim je unikat, bilo da je reč o haljini, suknji ili ešarpi. Volim da otkrivam i učim nove stvari, uvek mi je bila zanimljiva činjenica da od tkanine mogu da napravim odevni predmet. Čak sam i za odbranu diplomskog rada odabrala tehniku o kojoj se kod nas vrlo malo znalo. Volim izazove, zato sam krenula tim putem. I ova haljina je upravo to za mene, jedan veliki izazov. Za ovakvu haljinu potrebna specijalna i odgovarajuća prilika. Najlepši osećaj je bio tek kada sam Minu videla na njoj, na bini na nastupu u Moskvi sa kolegama gde predstavljaju našu zemlju. Ne mogu da opišem koliko sam bila ponosna na nju, na nas i na sebe jer sam uspela da ostvarim svoju kreaciju na najbolji mogući način”, kaže Jelena.

Foto: Jelena Dimitrijević; privatna arhiva

Jelena je na haljini oslikala spomenik u Šumaricama, crkvu Svetog Petra, manastire Stubal i Gradac, Spomenik Stefanu Nemanji, Spomenik Gvozdenom puku, Smederevsku tvrđavu. Pored toga nalaze se i memorijalni kompleks na Kadinjači, Spomenik Svetom Trojstvu, Gračanica, Niška tvrđava, spomenik na Bubnju, Avala, Golubačka tvrđava, Hram Svetog Save, Pobednik i manastir Žiča.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com