Društvo

Hadži Ivan Redi: Dobrotvorni Svetosavski bal kao nasleđe budućim pokolenjima

Kada je pre šest godina organizovao Svetosavski bal, Hadži Ivan Redi, poznati niški arhitekta i čovek koji uvek vidi onu lepšu stranu Niša, želeo je da stvori nešto što će gradu, kao i ljudima u njemu, ostaviti u amanet. Sada, posle uspešnih balova dobročinstva koje je organizovao zajedno sa niškim Studentskim kulturnim centrom, tvorac ove ideje koja je postala tradicija kaže da je sama organizacija svečanosti ove godine dostigla vrhunac.

Ideja da Niš dobije svečnost kroz koju će se prožimati humanost i kultura, vrline i tradicija, javila se 2012. godine, kada i počinje priča o Svetosavskom balu. Godinu dana je ta misao sazrevala, da bi 2013. konačno dobila svoje obličje.

“Želeo sam da gradu poklonim nešto što mi se učinilo da mu je potrebno: dobročinstvo, Svetosavlje i bal. Ako grad jeste grad, a Niš to svakako jeste, onda mora da ima i svoj bal”, navodi Redi.

 

Građani su balove oduvek rado posećivali Foto: SKC

Povod za prvi Bal bilo je obeležavanje 1700. godine od donošenja Milanskog edikta. Grad je čitavu godinu posvetio jubileju, a ovaj, kako navodi, “značajan civilizacijski datum” učinio se i kao idealan povod za prvi Svetosavski bal posle mnogo godina.

I ovog januara se Bal oranizuje u svetlu jubileja – 140 godina od oslobođenja Niša.

Drago mi je što je ove godine bal usvojio misao, za koju držim da je jako važna: sloboda i nezavisnost nemaju cenu.”, navodi Redi i dodaje: “Sloboda je pravo na igru, sloboda je pravo na šetnju pored reke, sloboda je i mnogo više od toga…”

Prvi Svetosavski bal je Studentski kulturni centar u saradnji sa Savezom studenata univerzitta u Nišu organizovao davne 1993. godine. Ipak, ratne godine učinile su svoje i tadašnja lepa tradacija je prekinuta. Zatim je niški arhitekta došao na ideju da bal vrati gradu. 2013. je ovaj humanitarni događaj organizovao sam, a od 2014. tradiciju stvara zajedno sa niškim SKC-om.

Uspeli smo da u ovoj godini, jubilarnoj godini za Niš, stvorimo vrhunac razvoja Bala”, navodi on.

Ove godine će prikupljena novčana sredstva otići Udruženju studenata sa hendikepom,

“Predivan je osećaj kada sa svojim gradom, sa ljudima u njemu, ostvarujete ljubav, ostvarujete nešto predivno… Ljudi pitaju da li je naprono pripremiti sve… Naravno da ima napora, ali i za SKC i za mene je to samo motiv da tražimo još bolja rešenja od ovi koja smo do sada imali“, zaključuje Hadži Ivan Redi.

Podsetimo, minimalna uplata dobročiniteljskog priloga je 2.000 dinara. Kako navode organizatori, gornja granica dobr volje nije limitirana. Dobrotvorni prilog može se uplatiti na račun Udruženja studenata sa hendikepom u Nišu: 105-0000002254831-25, AIK BANKA
SVRHA UPLATE: Dobrotvorni prilog za šesti Svetosavski bal

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com