Društvo

Hadži Ivan Redi: Samo knjige koje neko čita i dalje žive

Hadži Ivan Redi, niški arhiteka i dobrotvor, čovek koji živi i diše sa svojim gradom još jednom je pokazao kako je lako biti čovek velikog srca. Poklonio  je celokupnu svoju stručnu biblioteku, koja sadrži monografije i periodiku iz oblasti arhitekture i srodnih disciplina, Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” u Nišu.

“Priča o mom dobričinstvu prema  Univerzitetskoj biblioteci je započeta pre godinu dana kada sam im svoju nišku stručnu biblioteku  poklonio . Značajan deo moje profesionalne biblioteke je bio u Gracu, ali zbog nekih tehničkih razloga nisam mogao pre godinu dana i te knjige da uručim Univerzitetskoj biblioteci”, priča Hadži Ivan Redi. “Bilo je nekoliko stotina kilograma knjiga koje nismo mogli putničkim automobilom da prebacimo do Niša, ali evo sada se pronašlo rešenje, knjige su stigle u Niš i uskoro će se naći na policama Univerzitetske biblioteke na raspolaganju niškim akademcima”.

Hadži Ivan Redi ne krije da mu je srce puno zbog ovog gesta, da je to, kako voli da kaže njegovo “dobro za ovaj dan”, ali u ovom slučaju i njegovo dobro za sve dane i sve mlade ljude koji se druže sa knjigama i koji su spremni da u profesiji za koju se pripremaju uzmu za sebe  što više.

Foto: V. P.

“Biblioteku iz Graca sam prošle nedelje doneo ovde, preredio, priredio za predaju i juče su sve preuzeli  iz Univerzitetske biblioteke”, dodaje Hadži Ivan Redi.

On dodaje da nije slučajno ozabrao Univerzitetsku biblioteku za ovaj poklon.

“Instituciju  Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” znam već decenijama još iz svojih studentskih dana. Tada sam ostvario prve kontakte i to se  iz godine u godinu samo obogaćivalo. Postoji jedan lični pristup instituciji. Druga stvar su ljudi koji tamo rade i radili su. I sa njima sam ostvario divan ljudski kontakt, a pri tome ne mislim samo na direktore koji su vodili ovu biblioteku već i na njihove saradnike koji tamo rade i koji svojim prisustvom ovu instituciju čine živom. Treće je to da ovaj moj dar  treba da bude ono zrnce znanja za generacije koje dolaze”, ističe Hadži Ivan Redi.

Univerzitetska biblioteka je obogoćena vrednim knjigama koje će studentima biti od velike koristi.

Foto: V. P.

“To je specifična literatura koja se čak ni na zapadu, i u Gracu, ne nalazi u tom obimu. Radi se pre svega o banjama, banjskim mestima, zatim o drugim objektima arhitekture, ima nekoliko raritetnih stvari, recimo publikacija predsednika Saveza arhitekata Sovjetskog Saveza Jurija Platonova. Ima puno i ličnih stvari koje sam primio tokom svoje duge karijere. Na mnogim knjigama su i posvete. Neko me je pitao “pa kako si mogao toga da se  odrekneš?”, a ja sam mišljenja da to živi samo ako neko drugi bude ponovo čitao, a moja je želja je da ta literatura živi”, zaključuje Hadži Ivan Redi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com