DruštvoMoja priča

GURU MOMENT…je kada u šezdesetim napišete prvu knjigu, a ona naiđe na odlične kritike

Nagomila se godinama u čoveku neki osećaj da mora nešto da zabeleži, ja sam tako iskoristio onih nekoliko meseci koliko smo bili zaključani i napisao 15 priča, počinje priču Bane Simović o tome zašto je u svojim šezdesetim napisao prvu knjigu.

U izdanju niškog Medivesta KT izašla je knjiga GURU MOMENT Nišlije Baneta Simovića, koja je za kratko vreme pobrala simpatije ljubitelja kratkih priča.

Knjigu zaista posebnom čine divne ilustracije akademskog umetnika Aleksandra Devića, koje su se odlično uklopile uz priče.

“Svaka od njih se događa u drugom gradu ali nije putopisna, svaka ima svoju tematiku koja je univerzalna. Priče su iskustvene i dešavaju se u različitim gradovima”, kaže za Niške Vesti Simović koji je Nišlijama poznat kao radnik u turizmu i veliki poštovalac dobre rok muzike.

U svojim šezdesetim izdao je prvu knjigu, kaže nije mu namera da postane pisac ali ga raduje upravo to da ostavi na papiru neka nezaboravna razmišljanja i bogato iskustvo.

“Vredelo sve ove priče proživeti ali sam mislio da još više vredi da ostanu zapisane i to me vodilo kada sam odlučio da izdam knjigu”, kaže on.

Foto: Bane Simović, FB stranica

Različita zanimanja i poslovi, doneli su puno bogatog iskustva i brojna saznanja koja su utkana u knjigu, dodaje.

“Bavio sam se mnogim stvarima u životu i bilo je prirodno da se uhvatim i pisanja. Sudeći po reakcijama prijatelja koji su imali priliku da pročitaju knjigu,  izgleda da nisam uradio lošu stvar. Ja sam mislio da će tu knjigu da kupuju samo moji poznanici ali je ipak interesovanje za nju šire od toga”, kaže uz osmeh Simović.

Dobar deo prijatelja poručio je Banetu da nastavi da piše, on kaže da ima sigurno materijala za bar još jednu knjigu sa još 15 interesantnih, istinitih priča kakve su ove koje se nalaze u knjizi GURU MOMENT.

“Pored ostalih priča o svetskim gradovima napisao sam priču o Niškoj Banji odakle sam rodom a o Nišu nisam pisao, jer takva priča ne može da stane na jednu stranicu, jer ja taj format preferiram”, kaže Simović, koji priznaje da mu puno znači da je Petar Popović, rok publicist i kritičar govorio o knjizi, a sam komentar nalazi se na koricama.

Puno mu znače i komentari Dejana Stojiljkovića koji mu je uputio korisne smernice i savete, potvrđuje Simović.

“Mislim da sam uspeo u nameri da napišem knjigu koja će poslužiti ljudima kada odu na letovanje ili zimovanje, da  dobiju jednu lako štivo koje se lagano vari a ipak ostavlja dobar ili gorak ukus u ustima”.

Većina ljudi koji su pročitali knjigu, kako kaže, imali su utisak da im Bane govori sve te priče.

“Ja volim što je to tako.  Sve ove priče mogle su da budu mnogo opširnije s mnogo više detalja i onda bi to bilo pisanje po svaku cenu. Plašio sam se da bi onda detalji odvlačili ljude od suštine priče a ja to nisam želeo”, kaže ovaj Nišlija koji je posatao pisac u kako kaže najboljim godinama.

Nikada nije imao nameru da to i postane, jer kaže da čovek tome mora ozbiljno da se posveti.

“Jas am samo hteo to da izbacim iz sebe i nisam imao nameru da sve to izdajem, ali sam želeo da to bude na papiru jer je puno toga bilo i žalosno je da to ne ostane negde zapisano. Iz te namere nastalo je pet priča, a onda je usledilo zatvaranje zbog pandemije u martu lane i tada je i usledilo pisanje ostalih priča. Nekim mojim bližim prijateljima sam dao rukopis na čitanje, oni su od mene tražili još toga i tako sam ja nastavio da pišem a knjiga je danas pred vama”, kaže Simović.

Naziv knjige nije nastao slučajno i takva priča ne postoji unutar korica.

“Mene moji sinovi kao neko ko im soli pamet čitavog života, zovu guru. Kada sam završio priče – tada su oni rekli – Hej pa sad je ovo tvoj momenat – GURU MOMENT!”.

O nastavku kaže i ne razmišlja jer će za koju nedelju proleće a on će se posvetiti turistima koje godinama vodi u obilazak Niša i čitavog regiona.

“Daleko od toga da ja razmišljam od nastavku. Pišem nešto ali nije književnost. Ja sam čitavog života u turizmu, hotelijerstvu i prikupio sam na hiljade turističkih anegdota  i to će štivo biti zaista interesantno”, otkriva nam Simović.

Bane se polako vraća stranim turistima, koji na njegovu radost ponovo dolaze u Niš, nije siguran da će imati vremena za pisanje, ali je siguran će se u pričama iz knjige GURU MOMENT pronaći baš svako.

Knjigu GURU MOMENT možete da nabavite u knjižari Indigo preko puta TC Kalča ili kod autora.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com