Sport

Grujiću gimnastička titula, Nišlijama velika radost

Uroš Grujić (12), mladi gimnastičar prokupačkog Topličanina, osvojio je titulu ukupnog pobednika Pionirske lige Srbije za 2021. godinu, ali su se, na završnom takmičenju u Kostolcu, najviše radovale Nišlije. Niški klub je, posle mnogo godina, nastupio sa dva tima u kategoriji najmlađih, što nije uspeo niko u Srbiji. Ti mališani su pobeđivali i pokazali da je konačno uspostavljen generacijski kontinuitet, čime je otvorena nova perspektiva gimnastici u Nišu.

U ukupnom plasmanu, u kategoriji do 8 godina, od takmičara iz jugoistočne Srbije najuspešnije su bile Nišlije Mihajlo Filipović (2) i Janko Janković (3). Isti ukupan plasman imali su, u kategoriji do 10 godina, Teodor Tasković (2) i Nikola Mitić (3) iz Prokuplja. U kategoriji do 12 godina nenadmašan je bio Prokupčanin Uroš Grujić, a preko 12 godina („B“ – program) medalje su osvojili Janko Milosavljević (1) i Dušan Krstić (3) iz knjaževačkog „Olimpa“, kao i Sergej Cvetković (2) iz Niša. Kod najstarijih pionira (14), treće mesto pripalo je Andriji Babiću iz Prokuplja.

U ekipnom plasmanu, Nišu je pripalo prvo mesto kod najmlađih (8 godina) i drugo u konkurenciji do 12 godina, dok je Topličanin iz Prokuplja bio drugi u kategoriji do 10 godina. Uspešniji od južnjaka bili su klubovi iz Novog Sada i Subotice.

Drugo kolo Lige proteklo je u znaku niških mališana (8 godina). Mihajlo Filipović je pobedio na konju s hvataljkama i u preskoku, a debitanti Pavle Nedeljković i Trifun Marković priredili su pravu malu senzaciju osvajanjem prvih mesta na razboju, odnosno krugovima. Zadovoljstvo je upotpunio Janko Janković, drugim mestom na vratilu i trećim u parteru. Junak dana bio je Uroš Grujić iz Prokuplja, sa pet pobeda i jednim drugim mestom.

Pionirska gimnastička liga odvija se kroz dva takmičenja, u maju i novembru. Na osnovu tih rezultata određuje se ukupan plasman u višeboju. Po osam najboljih pojedinaca u svakoj uzrasnoj kategoriji i na svakoj spravi, stiče pravo nastupa u finalu, koje praktično predstavlja pojedinačno prvenstvo države u svakoj od šest disciplina.

Iz jugoistočne Srbije se plasiralo u finale 8 takmičara iz Niša i 5 iz Prokuplja. Na svih šest sprava vežbaće u finalu Uroš Grujić, Teodor Tasković i Andrija Babić iz Prokuplja, kao i Nemanja Marjanović, Petar Pekić i Bogdan Stanković iz Niša. Finale je zakazano za 20. novembar u Novom Sadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com