Region

Grob narodnog heroja dr Milenka Hadžića, po kome je Medicinska škola dobila ime nalazi se u Svrljigu

Grob sa spomenikom narodnog heroja dr. Milenka Hadžića po kome je Medicinska škola u Nišu dobila ime nalazi se u Svrljigu

Milenko Hadžić bio je prepoznatljivo lice u svrljiškom kraju.

Spomenik se nalazi na početku svrljiškog groblja, smešten među borovima, danas je oronuo i gotovo da niko ne vodi računa o njemu, piše portal svrljig.info.

Dr Milenko Hadžić je rođen 12. decembra 1902. godine u Malom Krčmaru kod Kragujevca, u veoma siromašnoj seoskoj porodici. Kao učenik gimnazije u Kragujevcu morao je, da bi se izdržavao, da radi najteže fizičke poslove i služi kod trgovaca i kragujevačkih gazda.

Posle završene gimnazije upisao se na Filozofski fakultet u Zagrebu. Godinu dana kasnije prelazi na Medicinski fakultet.

NJEGOV DOLAZAK U SVRLJIG

Došao je u Svrljig i tu je radio kao privatni lekar. Za vreme izbora 1935. i 1938. godine bio je poslanički kandidat na listi Zemljoradničke stranke u svrljiškom kraju. Na izborima 1935. godine dobio je 2.000 glasova. Ljudi su mislili da Milenko stvarno pripada Zemljoradničkoj stranci, ali je zapravo bio član KP Jugoslavije. U njegovoj su ordinaciji niški komunisti održavali sastanke, na kojima se razmatrao plan političke akcije za prodiranje uticaja KPJ u tom kraju. Partijski materijal, koji je primao iz Niša, Milenko je rasturao po Svrljigu i okolini.

Posle kapitulacije Jugoslavije 1941, zajedno s aktivistima, organizovao je prikupljanje oružja u Svrljigu i svrljiškom srezu. Samo iz magacina u Svrljigu, početkom maja 1941. godine, izneli su noću 80 pušaka, 14 puškomitraljeza, 8 sanduka municije i nekoliko šaržera za puškomitraljez.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Izvor: Svrljig.info

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com