Društvo

Grlite se! Danas je Svetski dan zagrljaja

Koliko puta dnevno zagrlite dragu osobu? Počnite to da radite malo češće. Danas zaglite nekog, zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Ne štedite na zagljajima, oni su besplatni…

Danas, 21. januara, svet obeležava Međunarodni dan zagrljaja.

Tim povodom, ljudi širom planete su pozvani da u ime ljudske topline i nežnosti zagrle nekog svog bližnjeg ili prijatelja kako bi se međusobno podstakli da izražavaju svoje emocije u javnosti.

Pisholozi kažu:

  • 4 zagrljaja su potrebna za preživljavanje
  • 8 za održavanje
  • 12 za napredovanje

Ovaj simpatičan dan ustanovljen je inicijativom američkog sveštenika Kevina Zabornija koji je još 1986. godine zagovarao grljenje kao način borbe protiv nedostatka emitivnog kontakta.

Izabran je dan u januaru jer je ovaj zimski mesec često sinonim za depresiju i sivilo.

Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti i jača povezanost sa osobom koju grlimo.

Osim toga, povećava nivo hormona oksitocina, važnog za povezanost, i serotonina za sreću, a smanjuje nivo kortizola i uklanja stres.

Zagrljaj je dobar i za naš imunitet, jer stimuliše žlezdu koja podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca. Opušta mišiće u telu i ublažava bol, a najbolje je što je potpuno besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com