Društvo

Grk koji je odbio da bombarduje Srbe dobio ulicu u Nišu

Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan grčke mornarice koji je hrabro odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom agresije NATO agresije na SR Jugoslaviju, 1999. godine, zbog čega mu je i suđeno pred vojnim sudom, dobio je ulicu u Nišu.

Ulica koja je ponela njegovo ime nije imala naziv do sada, a nalazi se na teritorije Opštine Medijana. Sliku table sa svojim imenom Ricudis je ponosno objavio na svom Fejsbuk nalogu i na srpskom jeziku, ćirilicom napisao “život ima mnogo puteva”.

Podsetimo,1999. godine za vreme NATO bombardovanja odbio je da izvrši napad na Srbiju, iako je kao komandat vojnog broda stigao u Jadransko more, rekavši da “kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”.

Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Suđeno mu je pred devet sudova, i biva izbačen iz službe. Suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je odlikovao Ricudisa, na predlog patrijarha srpskog Irineja.

U beogradskom naselju Dorćol već postoji mural sa likom kapetana Ricudisa.

Foto: Printscreen Rts

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Prelep gest za tako velik odelo. Svaka cast. Jedna samo stvar: zasto takvim ogromnim gestom ‘nagraditi’ jednu odvratnu, malu, slepu ulicu?

  2. Марина је то заслужио и браво за агилност ГО Медијана.

  3. BRAVO I HVALA HEROJU ! Sa mo je stvarno mogla biti nazvana po heroju neka značajnija ulica , ali u svakom slučaju Niš je prvi u Srbiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com