Kultura

Gran pri i sedam pehara balerinama iz Niša na Balkanskoj olimpijadi muzike i igre. Vrhunac sreće master klas sa Konstantinom Kostjukovim

Balerine Baletskog studia “Elena Pilipenko” osvojile su sve same zlatne medalje na petoj po redu Balkanskoj olimpijadi muzike i igre, koja je pod pokroviteljstvom GO Medijana održana peti put u Narodnom pozorištu u Nišu. Starijim devojčicama se trud i rad isplatio, pa su za koreografiju “Kraljice” na ovom takmičenju za svoj klub osvojile Gran pri.

Balerine iz Niša dobile su i sedam pehara, po jedan za svih sedam koreografija koje su igrale na ovom takmičenju na kojem su baletske korake odmerile sa devojčicama iz drugih balkanskih zemalja.

“Ono što su vežbale pokazale su na sceni, tako da rezultat nije izostao. Nije bilo upale mišića i drugih nelagodnosti, tako da smo sve srećne i zadovoljne otišle kući”, kazala je koreograf Elena Pilipenko Knežević.

Foto: Ivan Nikolić

Ona je rekla da devojčicama ovoliki broj zlatnih medalja znači mnogo i predstavlja satisfakciju za dalji rad.

“Meni je bitno da vidim kako deca igraju, a njima znače i nagrade, nije im sve jedno da li su osvojile prvo, drugo ili treće mesto”, istakla je Elena.

 

Foto: Baletski studio “Elena Pilipenko”

Osim nagrada koje su osvojile, devojčice su imale priliku i da uče od najboljih, kroz master klas sa baletskim pedagogom Konstantinom Kostjukovim. On je devojčicama preneo svoja iskustva, ali im i ukazao da moraju mnogo da vežbaju, a one to mogu jer su pametne, i zbog toga treba da budu najbolje balerine.

“Bila sam presrećna kada nam je čuveni baletan Konstantin Kostjukov održao master klas nakon Balkanske olimpijade gde smo ubedljivo osvojile prvo mesto. On nam je pokazao kako se marljivim radom i trudom postižu vrhunski rezultati i moje drugarice balerine i ja ćemo nastojati da svojim radom i napornim treninzima to postignemo i našu nastavnicu Elenu učinimo ponosnom”, rekla je balerina Dunja Mitić.

Pozitivna iskustva ima i Anja Babić.

“Na takmičenju je bilo veoma zabavno, bilo je malo treme, ali ne previše jer smo se baš dobro spremile. Na master klasu smo naučile neke nove pokrete, važne za kvalitetan performans. Bilo nam je baš zanimljivo i volela bih da ponovimo”, kazala je Anja.

Foto: Ivan Nikolić

Balet je jedna od najtežih umetničkih formi, ali kao takav dosta pomaže u prevenciji psiho-fizičkog razvoja. Ipak, interesovanje devojčica nije baš na zavidnom nivou. Više se prema rečima Elene Pilipenko opredeljuju za lakše plesove, hip-hop, dens.

“Balet traži disciplinu, odricanje, redovne dolaske na časove”, istkala je koreograf Elena Pilipenko.

Foto: Ivan Nikolić

U eri turbo folka balet znači mnogo devojčicama koje se za za ovu umetničku igru opredele. Sada je pravo vreme da se vrate nekadašnje vrednosti, možda i stariji način razmišljanja da devojčica treba da bude devojčica, a dečak dečak.  Ona je ocenila da Niš ima dobru decu, ali savremeni način života je doveo do toga da devojčice više ne liče na devojčice, nego na snažne jake žene. Balet traži fino, prefinjeno, lagano i lepo vaspitano, zaključila je na kraju Elena Pilipenko.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com