Kultura

Grafičari iz regiona stvaraju u Nišu

Grafička radionica u Sićevu u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti koja traje do 27. juna okupila je mnoge umetnike iz regiona.

Zbog nepovoljnih prilika u svetu i kod nas izazvanih pandemijom Kovid 19, učesnici ovogodišnje radionice su umetnici iz Niša i Srbije: prof. dr. Franc Curk, Marija Curk, (Niš), Nikola Velicki ,(Beograd), Nenad Zeljić (Banja Luka), Vesna Pavlović Pažđerski (Opovo) i Irena Ranđel (Niš).
 “Grafička radionica Sićevo 2021 je zbog globalnog problema uslovljena da okupi samo umetnike iz Srbije i Republike Srpske, i omogućava nam da ovu godinu posvetimo malo više prostora umetnicima koji su rođeni ili žive u Nišu, a koji do sada nisu učestvovali u radu naše radionice”,  izjavili su iz ove radionice.
Grafička  Radionica Sićevo  je 2008. dobila međunarodni karakter. Do sada je u Grafičkoj radionici stvaralo i ostavilo svoja dela za Fond Galerije savremene likovne umetnosti  83 umetnika iz Niša, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Grčke, Poljske, Italije, Belgije,  Danske, SAD, Meksika, Kanade. Atelje je opremljen svim potrebnim sredstvima za štampanje svih vrsta grafika duboke štampe, a 2019. godine nabavljena je i presa za sito štampu što omogućava umetnicima  da stvaraju i u toj grafičkoj disciplini. Kontakti sa trenutno veoma angažovanim grafičarima iz celog sveta stvorila je dobru reputaciju Grafičkoj radionici Sićevo, kao i stvaranje nove tradicije na polju grafičkog lista.
Foto: SLU Niš
Grafička radionica je fokusirana na očuvanje grafičke umetnosti, ali i na praćenje novih tendencija grafičkog otiska danas. Galerija već sada tradicionalno okuplja značajna imena sa međunarodne scene umetnika, ali i prati sazrevanje mladih autora iz grafičkog sveta. Prve tri godine radionica se održavala 2 puta godišnje (proleće -jesen) u trajanju od sedam dana, a od 2011. se održava samo krajem proleća, dodali su.
Foto:SLU Niš
U toku je i edukacija mlađih likovnih umetnika tokom trajanja radionice i dobre saradnje sa niškim Fakultetom umetnosti i srednjom Umetničkom školom, koji će svoju kreativnost i energiju sazrevanja vezivati za grafičku radionicu.
Pored rada u samoj radionici, jedan dan biće rezervisan za obilazak Niša i kulturnih znamenitosti kako bi gosti sa strane stekli utisak sredine u kojoj borave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Prof. Curk, nesebično želi da pomogne niškom Muzeju u konzervaciji slika, ali sadašnje rukovodstvo nema kapaciteta da to shvati. Kolege slušaju i ne veruju da Muzej to ne razume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com